Středisko volného času v Českém Těšíně oslavilo sedmdesáté narozeniny

23. prosinec 2019

Za tu dobu změnilo několikrát adresu, ale i skladbu kroužků. Mezi nejoblíbenější dnes patří například parkour, což je překonávání překážek během, skokem, nebo lezením. 

„Dneska děláme linecké kolečka. Rozhodla jsem se chodit do vaření, abych mohla mamce pomáhat doma,“ vysvětluje devítiletá Elizabeth na hodině vaření. Je to jeden ze sedmdesáti kroužků, které Středisko volného času Ámos nabízí. Když před sedmdesáti lety vzniklo, bylo jich pouze třicet.

„Je založen jako druhý nejstarší dům v České republice po brněnských Lužánkách. Za těch 70 let vystřídal čtyři místa působení. Nejprve sídlil na Střelnici v bývalém hostinci, dále potom dva roky na Hlavní ulici, potom se přestěhoval na Hrabyňskou ulici a na podzim 2017 jsme se přestěhovali do bývalé Albrechtovy školy na Frýdeckou ulici,“ vysvětluje mi ředitelka Ámosu Eva Juricová.

Adresa ale není to jediné, co se ve středisku za tu dobu změnilo. „Samozřejmě se změnily trendy. Kdysi byli hodně třeba modeláři, i když modeláře my držíme dodnes, protože chceme podporovat to polytechnické vzdělávání, ale hodně se rozjíždí taneční kroužky, sportovní kroužky, třeba parkour. Parkouristi mají čtyřicet až padesát dětí,“ říká.

Mezi dětmi jsou oblíbené i kroužky spojené se zvířaty. Pracovníci střediska s nimi například jezdí i ke koním.

„A v letošním roce jsme otevřeli nový kroužek agility a chovatelsko-botanický kroužek. Ještě máme i teraristiku, takže i tu přírodovědu se tu snažíme udržet,“ dodává.

Kromě kroužků se ve Středisku volného času pravidelně pořádají nejrůznější akce. Děti můžou přijít například na Velikonoční dílny, Magickou noc nebo na Halloweenské řádění.

 

Spustit audio