Střety parkujících řidičů s cyklisty a holandské otevírání dveří

23. duben 2021

K častým nehodám patří i střety mezi cyklisty a řidiči. Například když vystupujete z auta a nedíváte se, jestli okolo někdo náhodou nejede. Možná se to nezdá, ale právě takových střetů je mnoho. Přitom existuje překvapivě jednoduché a velmi bezpečné takzvané holandské otevírání dveří.

„V relativně nedávné minulosti jsme řešili nehodu, při které se cyklistka smrtelně zranila,“ říká dopravní policista Filip Lažek.

Těmto nebezpečným situacím při otvírání dveří auta přitom podle policisty lze celkem snadno předejít. „Jeden z nejúčinnějších prostředků je otevírání dveří za použití takzvaného holandského úchopu, který je obecněji známý pod anglickým názvem the dutch reach. A je to vlastně otevírání dveří pravou rukou,“ vysvětluje policista.

Otevírání dveří vzdálenější rukou je sice svým způsobem namáhavější, ale pohyb vás přinutí otočit i hlavu, takže vidíte, co se děje mj. i v oblasti mrtvého úhlu.

„Pokud otvíráte dveře vozu, nesmíte ohrozit ostatní účastníky silničního provozu. Takže primární odpovědnost je na řidiči, je to ustaveno i v zákoně,“ připomíná Lažek.

autoři: Artur Kubica , tif
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.