Studenti průmyslovky z Třebíče sestavili funkční náklaďák. Díly jim poskytla Tatra

12. únor 2019

Studenti průmyslovky v Třebíči si splnili sen nejednoho technicky založeného chlapce nebo i dívky. Sestavili si vlastní náklaďák. Všechny díly a taky podporu jim poskytla kopřivnická Tatra. Na autě mladí muži pracovali s přestávkami celé pololetí. Hotový vůz jim prověřili přímo v automobilce.

První nastartování se povedlo a oranžová čtyřkolka pomalu vyjíždí z vrat tovární haly. Z kabiny seskočil student třetího ročníku třebíčské průmyslovky Jan Neuman a ukazuje na podvozek.

„Díváme se na nosnou rouru a převodku a to jsme museli dát prostě do sebe. Nejsložitější bylo asi dávat kabinu, protože jsme dostali nízkou dílnou a nebylo to tam možné zvednout kabinu na jeřábu. Takže se musela kabina vyndat ven a dávat se tam jeřábem automobilovým,“ popisuje student.

Obchodní a marketingový ředitel Tatry Petr Hendrych říká, že továrna poslala studentům rozložený náklaďák ve dvou kamionech. Studenti pracovali podle manuálů a taky pod dohledem techniků z Tatry.

„Ty velké agregáty, pochopitelně motor, převodovka a tak dál, ty byly pohromadě. To nejde úplně, aby to bylo rozložené. Nicméně tak, jak to chodí k nám do továrny, tak úplně stejným způsobem dostali studenti toto auto,“ dodává Hendrych.

Že na autě zřejmě všechno funguje, ukazuje taky první zkušební jízda po polygonu automobilky. Firemní řidič náklaďák vůbec nešetří a jezdí s ním vysokou rychlostí po takzvaných buližnících. To jsou napevno zabetonované velké kameny.

„Tahleta Tatra bude opravdu jezdit v zimní údržbě na krajské Správě a údržbě silnic přímo na Třebíčsku a byla stavěná v areálu té krajské správy v Třebíči,“ vysvětluje radní kraje Vysočina Jana Fialová (ČSSD).

Možnost postavit si svůj náklaďák by měli mít do budoucna také studenti technických oborů v Pardubickém a Plzeňském kraji.

Tatru Phoenix 4x4 sestavili studenti SPŠ Třebíč
autor: Michal Polášek
Spustit audio