Studenty seznámíme s rozhlasovou tvorbou

26. duben 2007

Přímé setkání s rozhlasovou slovesnou tvorbou nabídneme studentům střední školy z Havířova. Ve čtvrtek 3. května v rámci projektu "Rozhlasové hry živě" proběhne u nás ve Studiu 1 dopolední seminář s poslechem hry "Zpátky na Luční vrch" norského autora Per Schreinera.

Pozvaným studentům tak nabídneme neobvykle natočenou norskou rozhlasovou hru v překladu Františka Fröhlicha a v režii Ivana Chrze. Progresivním prvkem v této hře je způsob prezentace samotného příběhu pomocí manévrů v ději prostřednictvím precizní zvukové koláže. Hra samotná vyžaduje naprostou soustředěnost posluchače. "Tento způsob točení rozhlasových her budí dojem filmu, kdy je posluchač odkázán sledovat děj pouze po zvukové stránce. V Norsku a ve Švédsku se tímto způsobem hry natáčí a označují se za tzv. movie hry," vysvětluje režisér hry Ivan Chrz. Studenti během poslechu rozhlasové hry poznají hlasy Oldřicha Kaisera, Dany Černé, Davida Novotného, Jana Vlasáka, Jany Drbohlavové, Daniely Kolářové, Andrei Elsnerové, Michala Zelenky, Vandy Hybnerové nebo Kateřiny Hrachovcové.

V závěru semináře proběhne se studenty o rozhlasové hře diskuze. Své názory prodiskutují se samotným režisérem hry Ivanem Chrzem, také s autorem hudby Michalem Ratajem nebo s herečkou Janou Drbohlavovou. Poté zvukoví mistři, kteří se podílí na tvorbě rozhlasových her, seznámí mladé posluchače s přípravou a tvorbou zvukových efektů využívaných v rozhlasové tvorbě.

Tyto poslechové semináře probíhají pravidelně od loňského roku v jednotlivých regionálních studiích Českého rozhlasu. Jeden seminář navštíví vždy bezmála stovka studentů středních škol. Projekt měl svou premiéru 28. března 2006 právě v našem Studiu 1. Tehdy si studenti poslechli hru s názvem Děvčátko Momo a ukradený čas natočenou na motivy knihy Michaela Endeho. "Rozhlas tak může studentům zprostředkovat setkání se zajímavými literárními a dramatickými díly," uvedl tehdy při spuštění projektu generální ředitel Českého rozhlasu Václav Kasík.

autor: Daniel Martínek
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.