Studio vesmír

12. březen 2013

Pořad věnovaný astronomii a její popularizaci. Vysílal se celý rok 2009, který byl OSN a UNESCO vyhlášen Mezinárodním rokem astronomie.

Kromě informací o akcích konaných v rámci Mezinárodního roku astronomie a reportáží z nich měl pořad pravidelné rubriky – Malá rozhlasová encyklopedie astronomie, nebo Astronomická výročí. Ve Studiu vesmír jsme také odpovídali na vaše dotazy.

Odborným garantem a spoluautorem pořadu byl RNDr. Tomáš Gráf, Ph.D., vedoucí Hvězdárny a planetária Johanna Palisy v Ostravě. Spolu s ním byli rozhlasovými autory a průvodci Iva Bartoňová a Richard Piskala.

Studio vesmír jsme natáčeli přímo ve hvězdárně či planetáriu, při veřejných pozorováních, akcích a dalších místech v Moravskoslezském kraji, která měla a mají něco společného s astronomií.

Připravovali a uváděli: Tomáš Gráf, Iva Bartoňová a Richard Piskala


Historie pořadu:
Studio vesmír jsme vysílali každou neděli před polednem po celý rok 2009, který OSN a UNESCO vyhlásili Mezinárodním rokem astronomie.

V pořadu jste mohli mimo jiné slyšet reportáž ze zahájení exteriérové výstavy Vesmír – dobrodružství objevů, podrobnosti o dvou sondách, které v onom roce odstartovaly k Měsíci, probrali jsme např. planetu Jupiter.

Pravidelně jsme také přidávali tipy na pozorování noční oblohy, hovořili jsme i o světelném znečištění. A v posledním díle jsme vysvětlili pojem „blue moon“.

Kompletní archiv odvysílaných pořadů najdete zde.

Richard Piskala spolu s Tomášem Gráfem se hvězdné obloze ve vysílání Českého rozhlasu Ostrava věnují i nadále. Jednou týdně pro vás připravují Astronomické okénko.

Spustit audio