Šumné cesty nejen za městy u nás i po celém světě s architektem, hercem i básníkem Davidem Vávrou

18. březen 2024

Poté, co jsme tak trochu “šumně” cestovali z režisérem, pedagogem, dokumentaristou a cestovatelem Radovanem Lipusem, je podle mého názoru logickým navázáním cestovatelské povídání s druhým z dvojice kamarádů, které pro nás charakterizují především televizní série Šumná města a Šumné stopy. A tak budeme “Na cestách” s Davidem Vávrou - akademickým architektem, hercem divadelním i filmovým, scénáristou i scénografem a také básníkem. 

Se “Sklepákem”, tedy umělcem neoddělitelně spojeným s dnes už legendárním divadlem Sklep a celoživotním obyvatelem pražské čtvrti Braník cestujeme i touto městskou částí. Ale vydáváme se také na Balkán, do Japonska, Austrálie i třeba do Švýcarska.

Špindl a Braník

Čtěte také

První domácí destinací našeho rozhlasového cestování s Davidem Vávrou je Špindlerův Mlýn. Tam jsme se v jedné z kaváren sešli a to i proto, že v seriálu Šumná města mělo horské středisko a jeho architektura přelomu 19. a 20. století i pozdějších šedesátých let svoje pevné místo. Připomínáme si například hotely Horal, Montana nebo Harmony.

Samozřejmě osobitým způsobem, charakteristickým pro Davida Vávru, který u mikrofonu sem tam i veršuje a dovíte se také, jestli stále platí slovní hříčka hotel Harmony nebo “Disharmony”. Uslyšíte proč jsem měl v kufříku i kravatu a jak nás pivo Braník spojilo s jedním kilometrem pražského životního prostoru Davida Vávry.

Jaroměř a pečené sklo pro Hradec

Čtěte také

Rád konstatuji, že velice hravého Davida Vávru při našem rozhlasovém cestování bavil můj cestovatelský kufřík a předměty v něm. Brožurky o pozoruhodném Městském muzeu v Jaroměři, bývalém Wenkeově obchodním domě, mi host okamžitě zabavil. Rekonstrukce budovy s podpisem Josefa Gočára patřila totiž k oblíbeným realizacím Davida Vávry.

A v putování po architektonických stopách východočeského regionu pokračujeme v Hradci Králové. Velkou radostí totiž prý pro mého partnera u mikrofonu bylo dávat novou tvář a náplň někdejší továrně Vertex. Pro Knihovnu města Hradec Králové mimo jiné vlastnoručně “pekl” i sklo, které můžete vidět v Literární kavárně knihovny.

Tyrolské jódlování i Japonská slušnost

Čtěte také

V našem rozhlasovém cestování uslyšíte Davida Vávru i v osobitém popěvku se vztahem k Tyrolským Alpám a vydáme se také do Japonska. Jak se dovíte, nebyl v zemi vycházejícího slunce poprvé při natáčení pořadu o stopách našich architektů. Ještě před Šumnými stopami zažil David Vávra situace, kdy - jak říká - narazila v Japonsku “mladická drzost na japonskou slušnost”.

To bylo při cestě na mezinárodní festival pantomimy, ale připomeneme i propojení Náchoda s Hirošimou unikátním osudem stavby Průmyslového paláce od architekta Jana Letzela, která je celosvětově známá jako Atomový dóm.

Běžky, vlaky a kololoď

Čtěte také

Putujeme s Davidem Vávrou po různých destinacích nejen u nás, ale i v zahraničí, včetně třeba Argentiny nebo Balkánu. Proto se nabízela mezi jinými i otázka, čím cestuje nejraději.

Dověděl jsem se a uslyšíte to i vy, že je to většinou právě ten dopravní prostředek, který se zrovna pohybuje. Ve “Špindlu” třeba běžky, jindy auto, rád má vlaky a lodě a proto vám David Vávra také poví, co je to kololoď. A čím ho okouzlila. Navíc je ještě jedna překvapivá vášeň, kterou David Vávra, vyhledávač pohybů, objevil - cestování po zamrzlých vodních plochách na tzv. “dlouhých nožích”.

Co z cest

Čtěte také

Témat, spojených s cestováním, názory na architekturu i s aktivitami Davida Vávry, jsme v pořadu probrali opět hodně. Dostalo se i na filmové festivaly nebo předměty z cest po světě. Magnety jsou to prý vždy, tak jako jsme si notovali v případě hrnečků na kávu.

Pokud se chcete dovědět víc, nalaďte si Český rozhlas Hradec Králové nebo Český rozhlas Pardubice, kde bude v pondělí 18. března po zprávách v 18:00 mým velice zajímavým i zábavným hostem v pořadu “Na cestách” David Vávra.

Petr Voldán
Milan Baják

autoři: Petr Voldán , baj
Spustit audio

Související