Svatý Valentýn - biskup z Terni a mučedník

12. únor 2011

14. února budou mít všichni zamilovaní svůj svátek - slaví se svatý Valentýn. Je valentýnský svátek importovaná tradice ze západu? A má smysl se k ní vůbec připojit? Ať tak nebo tak, svatý Valentýn byl výrazná a statečná osobnost a stojí za to si jeho život alespoň připomenout. Tento světec totiž neváhal pro lásku položit svůj život.

Valentin - biskup z Terni zemřel ve 3. století a to mučednickou smrtí. Popraven byl vlastně kvůli lásce. Císař Markus Aurelius Claudius zvaný Germanikus tehdy zrušil manželství, protože ženaté muže nepovažoval za dobré válečníky. Jenže Valentin i přes zákaz prý tajně zamilované páry oddával, jak říká kanovník Vyšehradské kapituly Prokop Brož.

"Jak legenda praví, pomohl zamilovaným křesťanům k tomu, aby nebyli mučeni pro víru, ale aby mohli žít. Proto se tedy stal patronem zamilovaných."

V nemilost císaře Valentýn upadl i proto, že mužům radil, aby své ženy neopouštěli a do válek neodcházeli. Tím si podepsal ortel a 14. února 269 ho císař nechal popravit. K životu tohoto biskupa se váže řada legend, co ale legenda není, to je příběh, který se odehrál v 90. letech minulého století právě v kapitulním chrámu sv. Petra a Pavla na pražském Vyšehradě. Právě tam se našly při prohlídce starého depozitáře čtyři barokní monstrancové relikviáře. Poškozené sice nebyly, ale někdo je v minulosti neodborně opravoval a tak na monstrancích ležel několikavrstvý nátěr zlaté a stříbrné barvy. Teprve restaurování přineslo nevídaný objev.

"Relikviář měl autentiku, kde bylo napsáno, že je to relikviář svatého Valentýna. My jsme to přijali velice rádi, relikviář jsme nechali obnovit a od té doby ho zde vystavujeme."

Pokud si na Vyšehrad uděláte cestu, uvidíte prakticky celou lopatku, sv.Valentina. A je to skutečně ostatek biskupa z Terni?

"My si nemůžeme být jistí než tak, že se spoléháme na to, že člověk, který monstranci popisoval, měl tehdy pravdivé informace."

Říká kanovník Vyšehradské kapituly Prokop Brož. Až do konce 70. let jeho jméno nebylo uvedeno v celocírkevním liturgickém kalendáři. Dnes ale patří k velmi známým světcům už i u nás a jeho věhlasu vydatně pomáhají i obchodníci.

"Úplně mi to nevyhovuje, protože se mnohdy stírají skutečné obsahy tradic, ale těžko se s tím dá něco dělat."

V České republice je ale dnem zasvěceným lásce spíš než sv. Valentýn pořád ještě 1. květen.

autor: nah
Spustit audio

Více z pořadu