Svět celebrit

16. únor 2004

Začátek roku je obdobím nejrůznějších anket, soutěží a vyhlašování všech nej. Souvisí s tím i častější výskyt fotografií nominovaných v novinách a časopisech. Tu a tam vyplave na povrch i nějaký ten skandálek.

Každý národ má své celebrity. O přízeň nezajímavého zbytku populace se přetahují zejména zpěváci, herci, modelky a sportovci. Těch našich - domácích - není mnoho, ale na špičce popularity se už drží roky či desítky let. V nejrůznějších anketách se neustále objevují stejná jména, bez ohledu na to, jestli se ten či onen tvor v poslední době vůbec objevil na veřejnosti nebo snad dokonce něco natočil, vydal nebo dokázal. Jejich svět je navíc zvláštní kastou, do které jen tak někdo nepronikne. A pokud se mu to přece jen podaří, hledejme za jeho fotkou v magazínu silný tlak lidí z jeho oddělení propagace. Kolem slavných se fotografové a psavci bulváru točí jak vosy kolem karamelky. Číhají, hlídají a čekají na vhodný okamžik, kdy zmáčknout spoušť a přinést zaručeně exkluzivní záběry Heleny Vondráčkové nakupující v supermarketu, Karla Gotta nastupujícího do taxíku nebo, považte, Karla Poborského nad porcí kuřete. Cokoli totiž takzvané celebrity dělají, má to nádech senzačnosti. A je úplně jedno, že stejné věci dělají miliony jiných lidí běžně, aniž by to komukoli stálo byť jen za zvednuté obočí. Z takových běžných událostí se ale na našem malém dvorečku celebrit snadno uměle vyrábějí skandálky. Nejde o formát Janet Jacksonové, která svým odhaleným ňadrem pobouřila prudérní Ameriku, ani jejího slavnějšího bratra Michaela, který se už ve skandálech topí. Nahaté fotky českých slavných kolují běžně na internetu a v časopisech, ale pobouření vyvolá zjištění, že i hvězda modrých ptáků Lucie Bílá byla pionýrkou. A věřte nebo nevěřte, bylo jich víc. Možná se i jejich seznamy jednou budou vydávat knižně.

autor: Gabriela Všolková
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.