Svíčky, černé pásky, minuty ticha. Památku obětí uctívají všude

10. prosinec 2019 21:00

Před budovou Fakultní nemocnice Ostrava se od odpoledních hodin scházeli lidé, aby na památku obětí zapálili svíčku. Památku uctily třeba i florbalistky, minutu ticha drželi demonstranti.

Večerní pražská demonstrace proti premiérovi Babišovi začala minutou ticha za oběti střelby. Milion chvilek, který protest pořádal, už během dne vyzval občany, aby v 20:00 zapálili svíčku. Ve středu od 17:00 pak mají lidé zapalovat svíčky v Ostravě před budovou nemocnice a v Praze před sochou svatého Václava.

Čtěte také

Soustrast rodinám obětí ranní střelby v ostravské nemocnici vyjádřily také hráčky české florbalové reprezentace na mistrovství světa ve Švýcarsku, když k zápasu proti Slovensku nastoupily s černými páskami.

Dvaačtyřicetiletý muž z Opavska dnes ráno zastřelil v čekárně traumatologické ambulance šest lidí, další tři pacienty zranil. Jeden ze zraněných je v kritickém stavu.

Svíčky před Fakultní nemocnicí v Ostravě

Památku šesti obětí se rozhodlo uctít také město Ostrava mj. tím, že nerozsvítilo tři dominanty – radniční věž, most Miloše Sýkory i Bolt Tower v Dolní oblasti Vítkovice. Centrální městský obvod pak zrušil odpolední program vánočních trhů a zhasla i část výzdoby.

K uctění památky obětí dnešní střelby v ostravské nemocnici se v úterý 17. prosince po republice rozezní sirény. Spustí se v poledne a budou houkat dvě minuty 20 vteřin.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související