Systém digitálních přihlášek na střední školy může znamenat problém pro romské žáky, zaznívá z Přerova

1. únor 2024

Ze ZŠ Boženy Němcové v Přerově, kterou navštěvují převážně romské děti, žádná přihláška na střední školu v digitální podobě neodejde. Tamní rodiče totiž nemají elektronickou bankovní identitu občana. Škola se jim pokusí pomoci vyplnit přihlášky na webu, uvedka ředitelka školy Ilona Bočinská.

Ze ZŠ Boženy Němcové se nový způsob podávání přihlášek na střední školy týká devíti deváťáků a šesti dětí, které vycházejí z osmé třídy a splnily již povinnou devítiletou školní docházku. „Rodiče tomu vůbec nerozumí, vůbec neví o co jde, pracně to stále vysvětlujeme. Stoprocentně víme, že přihlášky nebudeme elektronicky podávat přes identitu občana, protože ji rodiče nemají. Bylo nám doporučeno, abychom to jako výchovní poradci nebrali přes sebe, přes svou identitu občana. První varianta přihlášek tak pro nás naprosto nepřipadá v úvahu," uvedla ředitelka školy.

Zástupci školy předpokládají, že budou schopni rodičům pomoci s druhou formou podání přihlášek, tedy s vyplněním na webu, vytisknutím ze systému a osobním odevzdáním. „Pokud tam však budou některé údaje, které jsou vyloženě na rodičích, a systém s nimi poté bude komunikovat, bude to problém - oni se do něj poté totiž již sami nepřihlásí," doplnila ředitelka.

Problémy s přihlašováním digitální formou čekají výchovní poradci i z dalších základních škol. „Zrovna mi volala maminka naší deváťačky, která si vyžádala osobní konzultaci, přestože jim přes Bakaláře posíláme veškeré informace i videa. Rodiče ale mají obavy, domlouvají si se mnou schůzky, že by to chtěli vyplňovat ve škole - buď elektronicky pod mým dozorem nebo zda jim přihlášky vytiskneme," řekla pro ČTK zástupkyně ředitelky školy a výchovná poradkyně na přerovské ZŠ Trávník Marcela Mrázková.

Poukázala přitom na to, že termín pro podání přihlášek je kratší a spadají do nich i jarní prázdniny. „Jednoduché to nebude zřejmě ani kvůli lékařským posudkům - podle informací z okolí je nechtěli někteří lékaři ještě minulý týden vystavovat kvůli nedostatku informací," dodala Mrázková.

Nový systém pro podávání přihlášek měl být spuštěm ve čtvrtek 1. února, spuštění ale provázejí problémy, na jejichž odstranění se intenzivně pracuje. Uchazeči mohou podávat tři přihlášky, a to do 20. února. Zásadní změnou je také určení pořadí škol na přihlášce podle preferencí žáka. Díky novému algoritmu pak budou žáci automaticky přijati do zvolené školy zároveň podle preferencí i výsledků v přijímacím řízení.

zdroj: ČTK
Spustit audio