Tajemství koření
Nové koření je všehochuť
Jak byste popsali chuť nového koření? Něco mezi pepřem, hřebíčkem a skořicí? Možná právě proto se tohle koření nejmenuje nijak originálně, ale prostě jen nové. Přitom každé z exotických koření bylo svého času u nás nové. Stejně jako pepř nebo paprika k nám i nové koření připlulo z Nového světa, tedy Ameriky.
Třeba v anglicky mluvících zemích si s názvem nového koření poradili mnohem originálnějším způsobem. Nazvali ho allspice, tedy všehochuť. Podle Martina Havlíka ze Střední hotelové školy v Plzni na Borech je škoda, že se u nás nové koření používá mnohem méně než v zahraničí.
Co je tedy nové koření zač a k čemu je dobré?
V cizině používají nové koření podobně jako pepř. Ony jsou obě rostlinky dokonce příbuzné. Kuličky nového koření jsou plody pepřovníku neboli pimentovníku. Ne toho, které plodí pepř, tedy pepřovník černý nebo pravý, ale keře velice podobného.
Chuť nového koření skutečně připomíná i pepř, jak popisuje komplikované koření Martin Havlík a dodává, že v chuti nového koření najdeme kromě pepře také stopy hřebíčku, muškátu nebo skořice.
Tip do chladných dnů
Můžete vyzkoušet jednoduché čatní, tedy omáčku k masu. „Na cibulce orestujete jablíčka, přidáte nové koření a trochu chilli, krátce povaříte a máte vynikající doplněk k pečenému nebo grilovanému masu,“ doporučuje Martin Havlík.
V současné době se nejvíc nového koření pěstuje na Jamajce, v Hondurasu a ve východní Indii. Do Evropy se nové koření dostalo nejprve do mořeplaveckých velmocí a v průběhu 17. století se rozšířilo po celém kontinentu. Ne ale do všech domácností.
Novým kořením, podobně jako dalšími exotickými a drahými komoditami, se zpočátku mohly pochlubit jen kuchyně bohatých šlechtických rodů. Použití koření nebylo před třemi sty lety takové jako dnes. Bylo třeba součástí omáček ze sušeného ovoce a k masu.
Azkétové v jižní Americe údajně nové koření spolu s vanilkou přidávali do čokolády. Tomuto nápoji přisuzovali až božskou moc.
Co s novým kořením v kuchyni?
Nové koření je dnes tradiční součástí osvědčené trojkombinace nejen ke zvěřině. Tedy pepř, bobkový list a nové koření. „Nové koření se hodí i do vývarů a k přípravě omáček, nesmí chybět na tradiční zabijačce a neobejdou se bez něj ani láky na nakládání zeleniny, říká Havlík.
Nejnovější zprávy
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.