Těžko uvěřitelných 130 let existence slaví dobrovolní hasiči ze Slatiny. Jak se jim daří a jaké mají plány?

27. srpen 2018

Kulaté výročí slaví letos hasiči v malé obci Slatina poblíž Bílovce. Vesnický sbor vznikl před 130 lety, i když původně se o jeho založení místní nadšenci pokusili ještě o něco dříve. Teď sídlí jejich současní nástupci v nově opravené budově s velkým nápisem Hasičská zbrojnice přímo na návsi.

Otevírají se vrata garáže hasičské zbrojnice ve Slatině. Se mnou je tady velitel jednotky Jakub Kozák. Tak se pochlubte, co tady máte? „My máme stejně, jako by měla mít každá jednotka kategorie JPO III dva zásahové automobily. Je to cisternová automobilová stříkačka a dopravní automobil,“ říká velitel.

Teď se podíváme do cisterny, do Liazky. Sedám si na místo velitele zásahu. Je to tak správně? To auto už má nějaké roky za sebou. „Auto bylo vyrobeno v roce 1991, a když jsme ho pořídili v roce 2012, tak jsme na něm provedli svépomocí kompletní rekonstrukci. Bylo to celkem 1000 hodin naší dobrovolnické práce v průběhu počátku roku 2012 až do května,“ popisuje.

Teď jsme vešli do místnosti, která je nazvaná kulturní místnost. „Tady jsou trofeje získané za naše dlouhodobé sportovní úspěchy na poli požárního sportu. Jak v kategorii dorostenců, mužů, tak i mladých hasičů. Daří se a dařilo se i v historii, kdy se družstvo dorostenců i mužů umisťovalo na předních příčkách na mistrovství České republiky v požárním sportu,“ připomíná Kozák.

Dobrovolní hasiči si vychovávají nástupce, kteří po nich převezmou chuť a odhodlání pomáhat

Dobrovolní hasiči si vychovávají své nástupce

Cosi mezi dětstvím a dospělostí zažívají ti, kteří se přihlásili do dvoutýdenní letní školy pro instruktory mladých hasičů v Malých Svatoňovicích. Takové školy jsou za celý rok v celé republice jen dvě - ta druhá na Opavsku. A tak nebylo divu, že se šestatřicet volných míst zaplnilo ani ne čtyřiadvacet hodin po vypsání přihlášek. 

Vy jste si přinesl i pamětní knihu, protože my jste tady hlavně kvůli historii. 130 let slavíte, ale já jsem se dočetl na internetu, že by to mohlo být víc. Tak jak to je s přesným rokem založení? „Mohlo by, protože první hasičský sbor ve Slatině byl založen v roce 1873, ale protože nevznikl na základě stanov, tak někteří členové začali poukazovat na jeho neplatnost, takže se spolek rozešel,“ vypráví velitel.

Stojíme tady v hasičské zbrojnici, která ale evidentně není z roku 1888. Tak jak to bylo s hasiči a jejich umístěním v obci? „Naše prvotní místo, tehdy hasičské skladiště, stálo v místě dnešní autobusové čekárny. Potom, jak postupně přibývala technika, zvětšovala se technika, tak jsme nouzově parkovali v garáži autobusu ČSAD. A v 70. letech byla v tehdejší Akci Z vystavěna tato současná hasičská zbrojnice,“ vzpomíná.

V zásahové jednotce je v současné době 21 členů, sbor dobrovolných hasičů má 109 členů a z nich je 34 mladých hasičů, které vychovávají k dalšímu pokračování.

Za těch 130 let jste určitě vyjeli ke spoustě nějakých zajímavých zásahů. Jak teda vypadá činnost hasičské jednotky na takové malé obci? „Ten nárůst zásahů přišel zhruba v 90. letech, do té doby hasiči opravdu jenom hasili. A my v současné době pokrýváme širokou škálu všech možných událostí od drobností typu likvidace hmyzu až po rozsáhlé požáry, asistence policistům a zdravotníkům,“ říká.

„Jeden z největších zásahů poslední doby byl pád mostu ve Studénce v roce 2008, dva roky předtím velmi rozsáhlý požár pily a dřevovýroby v Bílovci,“ uzavírá velitel Jednotky sboru dobrovolných hasičů ve Slatině Jakub Kozák a já opouštím pěkně opravenou hasičskou zbrojnici, na jejíž fasádě při rekonstrukci přibyla i soška svatého Floriána.

autor: Michal Polášek
Spustit audio