Tomáš Petreček má za sebou nejnáročnější expedici v životě

8. září 2015

Doslova v boj o život se proměnil pokus Tomáše Petrečka a Marka Holečka zdolat horu Gasherbrum 1 jihozápadní stěnou. Pokoušeli se o prvovýstup touto stěnou, tedy o cestu, kterou před nimi na vrchol této osmitisícovky ještě nikdo nevylezl. Co uvěznilo oba horolezce ve výšce 7300 metrů?

Plánovali sedmidenní lezení, nakonec ale byli v jihozápadní stěně osmitisícové hory Gasherbrum I téměř dva týdny. Špatné počasí, husté sněžení, vítr a teploty hluboko pod nulou, Tomáše Petrečka a Marka Holečka až na samotný vrchol hory nepustilo.

„První čtyři dny šlo všechno dobře, lezli jsme rychle a počasí nám přálo. Před bivakem ve výšce 7300 metrů přišly technické obtíže v podobě překonání labyrintu skalních komínů a koutů. Ty jsme po delší době překonali a ve večerních hodinách unavení a zmrzlí začali kopat polici pro stan v sedmdesátistupňovém ledovém svahu. Vše se povedlo,“ popisuje začátek výstupu Tomáš Petreček.

V dalších dnech se ale změnilo počasí, začalo silněji foukat a hodně se snížila viditelnost. Horolezci byli nuceni zůstat na místě a podnikat pokusné výpady do stěny. „Byla nám strašná zima. Přidržovali jsme stan, abychom o naši ‚střechu nad hlavou‘ nepřišli,“ vzpomíná na obtíže ve stěně Petreček.

Uvězněni v zóně smrti

Počasí se v dalších dnech změnilo k horšímu. Petreček s Holečkem tak po více než týdnu v zóně smrti začali s ústupem. Ukončili pokus o prvovýstup a soustředili se na bezpečný sestup do základního tábora. V tu chvíli se jim také vybil satelitní telefon a na několik dní ztratili kontakt s okolím.

V těch dnech také šerpové poslali do Česka zprávu, že s tím množstvím jídla, které s sebou nahoře mají, už nemohou dál přežít, navíc se nehlásí.

Expedice Gasherbrum I

„Jsou zkušenosti a trendy v tom horolezectví, že pokud je člověk v té výšce nad sedm tisíc metrů, kde jsme strávili osm nocí – to je nestandardní. Většinou to jsou tři dny a jde se dolů,“ vysvětluje v rozhlasovém Koktejlu Petreček.

Pokus o prvovýstup tak horolezcům letos nevyšel. Oba ale za sebou mají nejnáročnější expedici, kterou kdy podnikli.

Rozhovor s Tomášem Petrečkem si poslechněte v záznamu Koktejlu – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Expedice Gasherbrum I
Spustit audio