Třetí tábor stojí, výprava bojuje s výškou

27. červen 2007

Česká horolezecká expedice K2 Ostrava 2007 v čele s Leopoldem Sulovským má za sebou náročnou práci v pohoří Karakorum, kde se nachází i druhá nejvyšší hora světa. Přes velkou dřinu se ale posunula dál a má za sebou dílčí úspěch.

0:00
/
0:00

Poslední hodiny většina z členů výpravy strávila ve stěně, kde pracovala na vystavění výškového tábora číslo tři. Ten už nyní stojí, konkrétně ve výšce 7.030 metrů nad mořem. Podle informací přímo z místa dění to byla obrovská dřina, protože se horolezci bořili místy po pás v novém sněhu.

Už jejich výstup na místo trojky začal trochu netypicky. Chlapi si přivstali. Budík začal zvonit něco málo už po čtvrté hodině ranní. Důvod byl jednoduchý - minimálně hodinu a půl totiž trvá, než se rozpustí dostatečné množství sněhu a připraví se čaj do termosek. Bez tekutin to nahoru prostě nejde.

Pro normálního smrtelníka v obrovské nadmořské výšce se už objevily i první problémy s jídlem. V takových podmínkách totiž člověku nechutná a je problém cokoli do sebe dostat.

Cesta na místo třetího výškového tábora trvala zhruba deset hodin. Muselo se postupovat v rámci možností co nejrychleji, protože s přibývajícími odpoledními hodinami se začíná prudce ochlazovat až na -40 °C. A přestože se všechno podařilo, výprava musela v podvečer výstupu bojovat s nastupujícím podchlazením.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.