Třetina zahradnictví na severu Moravy porušila zákon

15. červenec 2019 20:29

Každé třetí zahradnictví, které v červnu v Moravskoslezském a Olomouckém kraji zkontrolovali inspektoři České obchodní inspekce, porušilo zákon. Pracovníci provozoven často chybovali, když prodávali zahradnické potřeby bez návodu k použití, uvedl to dnes mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Kontroly měly prověřit dodržování legislativy při prodeji výrobků a poskytovaní služeb. Z celkového počtu 33 kontrolovaných provozoven ČOI zjistila závady ve 12 případech, což je 36,4 procenta.

"Časté nedostatky se týkaly prodeje zahradnických potřeb bez návodu k použití, kdy prodejce nabízel například pily nebo zahradnické nůžky bez příslušného návodu a tím se dopustil porušení zákona o ochraně spotřebitele," uvedl Fröhlich.

Zahradnictví ale porušila zákon například i tím, že neinformovala zákazníky o ceně prodávaných výrobků. V některých případech bylo použito neověřené měřidlo, obchodník spotřebitele neinformoval o možnostech reklamace nebo mu účtoval vyšší cenu.

"Inspektoři ČOI uložili v 11 případech pokuty příkazem na místě ve výši 13.000 korun. Dále vydali zákaz prodeje na 39 kusů výrobků v celkové hodnotě 6449 korun a zákaz používání jednoho kusu vah bez platného úředního ověření až do zjednání nápravy," uvedl ředitel regionálního inspektorátu Boris Stabryn.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související