Tropický zázrak v plechovce. Kokosové mléko je univerzální surovina do kávy, kari i kosmetiky
Kokosové mléko není to stejné jako kokosová voda. Vyrábí se rozmixováním dužiny zralého kokosu s vodou a následným přecezením.
Podle množství dužiny má kokosové mléko různou hustotu – hustější je výborné na vaření a ředěné zase do nápojů. Hustší verze obsahuje víc tuku i chuti. Kokosové mléko se může chlubit vysokým podílem nasycených tuků, je bez laktózy a pomůže i se stabilní hladinou cukru v krvi. Dokáže zmírnit pálivost potravin, které se často přidávají do asijských pokrmů, skvěle se hodí do smoothie, zmrzlin, chia pudinků, ovesných kaší. Zkuste ho i do kávy místo klasického mléka!
Lze si ho vyrobit doma – stačí nastrouhaný kokos, horká voda a sítko nebo plátno. Po čase se v nápoji oddělí tuková vrstva, která se dá použít ke šlehání. Výhodou je i obsah přirozených konzervantů, kdy se kokosové mléko rychle nekazí. Kokosové mléko se při kosmetickém použití může stát elixírem mládí, hydratuje pokožku, zmírňuje tvorbu vrásek a zpevňuje nehty i vlasy.
Mohlo by vás zajímat
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor

Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.