Týden neklidu

30. březen 2004

Vysokoškoláci i jejich učitelé vyhlásili Týden neklidu a chystají se do ulic. Tvrdí, že stát dává vysokým školám málo peněz a že je to znát. Háček je v tom, že je slyšet jen některé.

Školská politika státu více bolí humanitně laděné univerzity než techniky.Ty přiznávají, že si přivydělávají jinde - vymýšlejí projekty a ucházejí se o peníze z grantů. Českých i evropských. Likvidují tak dvě mouchy jednou ranou - studenti, kteří už něco umějí, si procvičí naučenou látku v praxi a ještě jim za to někdo zaplatí. Peníze na projekt dostane i škola.

Třeba v Bruntále - město si vytipovalo místa, která potřebují osvěžit - centrum, areál bývalých kasáren, sídliště Dolní a Uhlířský vrch, ze kterého by Brunálští rádi novou rekreační zónu. A tak si pozvali studenty brněnské architektury, aby vymysleli, co s tím. Za jejich nápady zaplatí bruntálská radnice mnohem méně, než kdyby si pozvala profesionály. Vydělají na tom i mladí architekti - na studiiích každá koruna dobrá.

A tak mě napadá, jestli by se to samé neujalo i jinde. Jestli by obecní či krajské samosprávy, úřady i firmy neměly zakázky nejen pro architekty, projektanty či programátory, ale i pro studenty a učitele českého či německého jazyka, politologie, sociologie, pedagogiky. Možná by se taková práce našla. A možná by stálo za to nestydět se a více se po ní ptát.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka