U řeky Ostravice v centru Ostravy jsou opraveny další dva úseky

25. leden 2022 14:30

V centru Ostravy skončila další část revitalizace v okolí řeky Ostravice. Novou podobu nyní mají dva úseky na Havlíčkově nábřeží, a to prostor mezi sjezdem z Mostu Miloše Sýkory po Hradní lávku a pak také oblast mezi ulicemi na Na Hradbách a Kostelní. Náklady na rekonstrukci obou lokalit byly 40,3 milionu korun. Novináře o tom dnes informovala mluvčí magistrátu Gabriela Pokorná.

Na Havlíčkově nábřeží přibyla nová visutá galerie s plochou 220 metrů čtverečních, kterou tvoří železobetonová deska, umístěná přes hranu nábřežní zdi. „Pochozí část galerie má kamennou dlažbu a povrch místy upravují skleněné desky z vrstveného skla, jejichž součástí je také protiskluzová úprava. Tyto desky jsou navíc podsvíceny reflektory,“ uvedla Pokorná.

V lokalitě je nově také 15 laviček, 11 odpadkových košů a informační tabule. V úseku mezi ulicemi Na Hradbách a Kostelní vzniklo 210 metrů cyklostezky a chodníku podél nábřežní zdi. Zaparkovat lze rovněž na 21 parkovacích místech, opravené je i veřejné osvětlení.

Upravené nábřeží je již zpřístupněno, ale stavba prozatím není zcela dokončena. „Stavbu jsme převzali se zpožděním kvůli prodlení s dodávkami na straně jedné stavební firmy. Ta nyní bude až do dubna odstraňovat vady a nedodělky. Zároveň probíhá kolaudační řízení,“ uvedla náměstkyně primátora Zuzana Bajgarová (ANO).

Okolí řeky Ostravice město upravuje už několik let. V roce 2015 začalo na pravém břehu, v úseku od loděnice po Sýkorův most. „Nejprve jsme odkoupili pozemek nad cyklostezkou a museli jsme se vypořádat s velkým množstvím odpadu, suti a zanedbané zeleně. Vysadili jsme nové stromy, okrasné keře a záhony. Opraven byl mostní pilíř původní střelniční lávky a nového vzhledu se dočkalo také okolí sochy Miloše Sýkory. Kladné ohlasy jsme měli i na nově vybudovanou terasu s velkými betonovými schody k posezení právě pod památníkem a bezbariérové napojení na chodník a cyklostezku,“ připomněla náměstkyně primátora Kateřina Šebestová (ANO).

Proměna Havlíčkova nábřeží je podle ní další etapou proměny okolí řeky. V úseku od krajského soudu po Hradní lávku už město nechalo vyměnit povrchy, rozšířil se také prostor před Dockem, vysadily nové stromy a přibyl i mobiliář.

zdroj: ČTK
Spustit audio