Úterní Noční Linka: Co dělá domov domovem?

21. červenec 2020

Co dělá pro vás váš domov, domovem? Je to díky lidem, kteří vás obklopují? Díky rodičům? Díky věcem, ke kterým vás poutají vzpomínky? Díky květinám, které pěstujete? Nebo díky dobré energii, kterou ve svém domově vnímáte? Máte celý život jedno místo za svůj domov, nebo jste se hodně stěhovali a pokaždé jste si museli domov znovu budovat? A lze to vůbec? 

Někteří lidé žijí celý život na jednom místě a už proto se ve svém domově cítí dobře, protože to tam znají od dětství, jiní se stěhovali mnohokrát a pokaždé si domov museli vytvářet znovu. V čem vlastně tkví to kouzlo, které z prostoru, který obýváme, vytvoří opravdový domov, ve kterém se cítíme dobře, rádi se tam vracíme a je to to pravé doma? Dělají domov lidé, nebo osobní věci, nebo uspořádání prostoru, ve kterém žijeme? Například podle starého čínského učení Feng Shui vykouzlíte ze svého domova oázu klidu a spokojenosti správným uspořádáním prostoru kolem vás.
Staré čínské učení radí, jak správně kombinovat barvy, tvar i materiál, abychom se doma cítili opravdu dobře a místo, kde žijeme, mělo správnou energii a bylo opravdovým domovem.

autor: zos
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.