V Alzheimercentru Ostrava se potvrdil koronavirus u 23 klientů a 9 zaměstnanců

7. duben 2020

V Alzheimercentru Ostrava se nákaza covid-19 potvrdila u 23 klientů a devíti zaměstnanců. Výsledky testů, které podstoupilo všech 77 klientů a 70 zaměstnanců, jsou už kompletní. Tři klienti jsou hospitalizovaní, většina z pozitivně testovaných klientů centra je v současnosti bez příznaků onemocnění, řekla dnes ČTK za centrum Martina Svobodová.

V pátek byla jedna z klientek centra převezena kvůli jiným zdravotním problémům do nemocnice. „V rámci preventivních opatření nemocnice provedla odběr vzorku, který potvrdil pozitivní nález nemoci covid-19,“ uvedla Svobodová. Na základě tohoto případu byly následně provedeny testy u všech klientů a zaměstnanců ostravského zařízení. Zaměstnanci s pozitivním testem jsou podle Svobodové nyní v domácí karanténě.

Čtěte také

„Rodiny klientů, u kterých byla potvrzena nákaza, jsme ihned po obdržení výsledků telefonicky kontaktovali a jsme s nimi nadále ve spojení. Většina klientů s pozitivním výsledkem je v současné chvíli bez příznaků. Tři klienti byli hospitalizováni a podle posledních informací je jejich stav stabilizován,“ uvedla Svobodová.

Dodala, že současný provozní model fungování centra i další kroky zařízení konzultuje s hygieniky i krajem. „Na základě rozhodnutí krizového štábu společnosti jsme přistoupili k dalším hygienicko-epidemiologickým opatřením formou celoplošné dezinfekce centra, a to s použitím nejmodernějších dostupných dezinfekčních prostředků s virucidním účinkem,“ dodala Svobodová.

Zařízení bylo dezinfikováno dnes dopoledne, za další tři týdny se dezinfekce bude opakovat. Centrum je rozděleno na zónu pro zdravé klienty a takzvanou covid zónu, kde jsou odděleně umístěni pozitivně testovaní klienti, lidé se specifickými příznaky a klienti, kteří se vracejí z vyšetření nebo hospitalizací a nemají žádné příznaky. „Pro práci zde je vyčleněn proškolený personál, který se věnuje pouze péči o klienty v této části centra a není v kontaktu s ostatním personálem,“ řekla Svobodová.

Nákaza se v krajském městě kromě Alzheimercentra Ostrava objevila i v Domově pro seniory Iris, kde bylo pozitivně testováno 15 klientů a čtyři zaměstnanci.

V Moravskoslezském kraji bylo k dnešním 18:00 osob s pozitivním nálezem 481 lidí, 11 lidí nakažených novým koronavirem se podle úřadů vyléčilo. Nejvíce nakažených je v Ostravě a okolí, a to 172 lidí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související