V areálu Slezskoostravského hradu začíná festival Cirkulum

7. červen 2023 08:40

V Ostravě dnes začíná další ročník festivalu Cirkulum. Slezskoostravský hrad a podhradí bude patřit artistům, žonglérům a pouličním umělcům. Na podrobnosti jsme se ve vysílání ptali ředitele festivalu Václava Pokorného.

Na co všechno se diváci mohou těšit?

Mohou se těšit na dvě krásná šapitó,  která vyrostla v předhradí – jedno David Dimitri, druhé L’Enjoliveur. Máme scénu v předhradí, kde bude bohatý program se zahraničními umělci z Venezuely, z Mexika, ze Španělska, z Itálie a také v amfiteátru bude probíhat bohatý program. Věřím, že i gurmáni si přijdou na své v řecké taverně.

Festival je mezinárodní. Vy už jste zmínil některé země, odkud ti umělci přijíždějí, je jich ještě více?

Ano, je jich více. Máme tady umělce taky z Francie a Švýcarska, tuzemské umělce a samozřejmě naše slovenské sousedy. Takže přijede i představení Balaton, které, které bude hrát tady na pomyslné ulici v předhradí.

Minulý rok jste měli některé scény volně přístupné. Bude tomu tak i letos?

Ano, celá scéna v předhradí je zcela zdarma. Placená představení máme „interiérová“ v šapitó, a to David Dimitri a L’Enjoliveur. A v amfiteátru bude akrobatické vystoupení Cia Paki Paya, které je ověnčeno mezinárodními cenami, za symbolické vstupné.

Pokud by někdo nechtěl přijít ani o jednu minutu festivalu, tak v kolik hodin vše začíná?

Dnes nám v 18:00 začíná premiéra představení Davida Dimitriho, který v závěru svého představení bude vycházet jako provazochodec bez jištění do 15metrové výšky. Ve čtvrtek začínáme taky v šest a potom už začínáme mnohem dříve. V pátek ve tři a v sobotu a v neděli začínáme dokonce v deset. A jedeme do nějaké 12. hodiny večer.

Podrobný program a další užitečné informace najdete na webu cirkulum.cz.

Spustit audio