V Beskydech sněžilo, další sníh zřejmě připadne

14. květen 2019

V Beskydech sněžilo a další sněžení meteorologové očekávají i dnes přes den a v noci. Na nejvyšším vrcholu Moravskoslezských Beskyd, Lysé hoře, by do středečního rána mohlo být až 15 centimetrů sněhu, aktuálně tam napadly zhruba čtyři centimetry, řekl dnes Tomáš Ostrožlík z Regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) v Ostravě.

„Lysá hora ráno hlásila čtyři centimetry nového sněhu, jinou stanici na měření sněhu bohužel v Beskydech nemáme, ale podle dostupných informací, teplot a kamery se zdá, že sněžilo zhruba od těch 800 metrů nad mořem,“ uvedl Ostrožlík. Sníh se ale držel až od výšky 1000 metrů nad mořem. Sněžilo nakonec méně, než meteorologové původně očekávali. Napadlo maximálně do pěti centimetrů sněhu.

Dnes dopoledne budou srážky ještě zesilovat a zhruba od 1000 metrů nad mořem by se měla udržet sněhová pokrývka. Do středečního rána by mohlo připadnout ve vyšších polohách dalších až deset centimetrů sněhu.

„Je to zajímavé, neděje se to každý rok, občas se to stává. Lysá hora má zapsáno datum posledního sněžení ještě i v červnu,“ uvedl Ostrožlík. Vpády studeného vzduchu jsou podle něj v některých letech typické, jindy naopak nejsou žádné, například loni zima definitivně skončila už v březnu.

„Je to o tom, jaké je proudění nad Evropou. Teď jsme v pozici, kdy do Evropy dlouhodobě proudí studený vzduch od severu, a ještě je to podpořeno těmi tlakovými nížemi,“ dodal Ostrožlík.

zdroj: ČTK
Spustit audio