V Beskydech vzniká přírodní pohřebiště v Moravskoslezském kraji

15. květen 2023 13:05

Na hřbitově v Malenovicích v Beskydech vzniká přírodní pohřebiště. První v Moravskoslezském kraji. Na svou konečnou podobu ještě čeká, už teď je ale možné uložit tam popel zemřelých v rozložitelných urnách.

Spolek Na druhý břeh zakládá v Malenovicích v Beskydech přírodní pohřebiště. Jde o první podobné místo v regionu. Rozložitelné urny s popelem se budou ukládat do záhonů. Místo náhrobků budou prosté kameny a cedulky se jmény na stromech.

„Místo jsme hledali asi tři roky. Protože jsme z Ostravy, tak jsme začali u ostravských hřbitovů, ale tamní kapacita byla zcela naplněna. Pak jsme hledali po okolí, až jsme našli toto místo,“ říká Martina Vaculíková, jedna z iniciátorek nápadu.

Na místě je možné pohřbívání pouze v ekologicky rozložitelných urnách. „Na místě bude kámen, kde se rozkládá urna, ale na stromě bude viset ta cedulka se jménem, kdo leží pod tím kamenem či spíš malým kamínkem,“ dodává Iveta Šugárková, další členka spolku, s tím, že se počítá také s netradičním rozloučením se zemřelými.

Vznik pohřebiště spolek platí z vlastních peněz. Město Frýdlant nad Ostravicí zdarma poskytlo nevyužitou část malenovického hřbitova a pomáhá třeba s údržbou zeleně.

Spustit audio