V bývalém kravíně ve Žďáře nad Metují na Náchodsku vzniká muzeum zemědělské a požární techniky

9. říjen 2022 08:17

Exponáty muzeum zemědělské a požární techniky ve Žďáře nad Metují na Náchodsku zaplní dvě patra nově opravené budovy bývalého kravína, který stojí na okraji obce. První desítky předmětů převážně z meziválečného období jsou už na svých místech. Většina z nich pochází ze starých stodol místních lidí. 

Vrata jako do chlíva se otevírají. Pavel Šubíř, nezávislý starosta Žďáru nad Metují, mne spolu s místostarostou Františkem Dostálem zavedli do nově opraveného, bývalého zemědělského objektu. „Říkalo se tomu bejčárna s přípravnou. Obec to koupila od soukromého majitele a z třetiny prostoru jsme si udělali naše technické zázemí. A dvě třetiny objektu jsme předělali na muzejní expozici.“

Čtěte také

„Hotová je zhruba tak čtvrtina nebo pětina strojů, které se sem musejí narovnat, dát postupně, jak to pracovalo po sobě.

V ústřední části místnosti vidím jakýsi stroj, ani nevím přesně, co by to mohlo být. „Je to mlátička obilí, takový předchůdce kombajnu. A vše je funkční. Máme tady ve vsi kopu šikovných chlapů, kteří dokáží vše zprovoznit. A jsou ještě lidé, kteří přesně vědí, jak to chodí a šlape.

Vypadá to skoro jako nové. „Vše je původní. bylo to schováno ve stodole přímo u starosty, takže jsme tam udělali trochu pořádek.

Čtěte také

„A tady je například šrotovník. Vše je promazáno, stačí jen nasadit pás a můžeme jet.

Tady je nějaké kolo. Můžu si zkusit zatočit? „To je zrovna náš společný stroj, to jsme měly tři rodiny dohromady. Je to přístroj na zavírání vepřových konzerv.

Vzadu je zatím prázdné místo. Tam bude také nějaká expozice? „Tam počítáme s expozicí požární techniky. Máme kamaráda, sběratele, který musí vyklidit stodolu a chce nám to sem navozit, aby to bylo dobře uskladněno.

Poprvé si vnitřní prostory nového muzea zemědělské a požární techniky ve Žďáře nad Metují na Náchodsku budou moci zájemci prohlédnout v listopadu letošního roku.

autoři: Jana Házová , baj
Spustit audio

Související