V Českém Těšíně se před sto lety narodil světově uznávaný filmový režisér František Vláčil

19. únor 2024 10:34

Dnes je to přesně sto let od narození filmového režiséra Františka Vláčila. Mnozí ho považují za našeho největšího filmového básníka a jeho díla Markéta Lazarová, Údolí včel nebo Adelheid zazářila i na světových plátnech. Své dětství strávil jako syn československého armádního důstojníka ve Slezsku. Dlouho se mělo za to, že dům, kde před sto lety přišel na svět, už v Českém Těšíně nestojí.

„Ten dům byl dvakrát přečíslován, avšak nějakým drobným srovnávacím studiem se mi podařilo přijít na to, že opravdu je to dům na ulici Čapkově s číslem popisným 9,“ říká historik Radim Jež před čtyřpatrovým bytovým domem. Otec budoucího režiséra tady dostal byt jako rotný slezského pěšího pluku. Měl krátce po svatbě se svou Annou. Tady přivedla Františka na svět.

„Strávil tady první čtyři roky svého života. Český Těšín byl v té době jedním velkým staveništěm, všechno okolo bylo třeba teprve vybudovat,“ dodává historik.

Rodný dům Františka Vláčila v Českém Těšíně

Vláčilovi se s čtyřletým Františkem stěhovali do Frýdku-Místku. Bydleli tu deset let. „To jsou většinou ty časy, které člověka formují. Tak jsme se rozhodli, že bychom rádi na dům, kde to dětství strávil, umístili pamětní desku, malou připomínku,“ říká primátor města Petr Korč (Naše Město F-M).

Dnes na ni vyhlašují dvoukolovou výtvarnou soutěž. V městském kině Vlast dnes večer promítají Vláčilovu Adelheid a v dalších týdnech budou pokračovat i Markétou Lazarovou a Údolím včel.

Dům v Místku, kde Vláčilovi žili do roku 1938
Spustit audio

Související