V Českém Těšíně večer zahořela střecha dvou škol, hasiči oheň lokalizovali druhý den

1. srpen 2024 12:39, aktualizováno

Moravskoslezským hasičům se podařilo lokalizovat požár střech Obchodní akademie a sousední Základní školy Kontešinec v Českém Těšíně na Karvinsku. Zásah ale stále pokračuje, protože hasiči i nadále hasí ohniska požáru. Novinářům to dnes kolem 13:00 sdělila mluvčí krajských hasičů Kamila Langerová.

Studenti základní školy i Obchodní akademie se budou muset učit v náhradních prostorách. Podle předběžných informací oheň způsobil škody za desítky milionů korun. Policie případ prošetřuje jako podezření z obecného ohrožení z nedbalosti.

Ve středu večer nejprve začala hořet střecha Obchodní akademie v ulici Sokola-Tůmy. Hasiči kvůli tomu vyhlásili třetí stupeň požárního poplachu ze čtyř. V noci se sice podařilo snížit stupeň požárního poplachu na druhý, ale oheň se přes složitou střešní konstrukci rozšířil i na základní školu. Hasiči museli rozebírat střešní konstrukce a vyhledávat skrytá ohniska požáru. Na místo ráno dorazil také statik, který objekty prohlédl a vydal doporučení pro hasiče, jak se v budovách mají pohybovat. Budovy podle Langerové zřejmě opět zkontroluje po dokončení zásahu hasičů, kteří z budov vynesli také důležité dokumenty a techniku. Na místě hasičům pomáhal i dron s termovizí.

„Karvinští kriminalisté zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu obecné ohrožení z nedbalosti, kterého se mohl dopustit dosud neznámý pachatel. Z důvodu dosud probíhajících hasebních prací nebyl umožněn vstup na požářiště a nemohlo být ohledáno místo. Na zjišťování příčiny požáru policisté úzce spolupracují s hasiči,“ řekla policejní mluvčí Daniela Vlčková.

Obchodní akademie je krajskou školou, letos se v budově školy začala obměňovat elektroinstalace. „Pracovat se mělo na etapy tyto a příští letní prázdniny, celkem jde o investici za 6,3 milionu korun. Začalo se ve spodních patrech, takže ve vzdáleném místě od vzniku požáru. Jeho příčiny zatím nejsou známé. Škody nejsou vyčíslené, půjde ale o desítky milionů. Budova bude potřebovat velké opravy, předpokládá se, že výuka bude v náhradních prostorách, hlavně v budovách ostatních krajských středních škol a Základní umělecké školy v Českém Těšíně,“ řekla ČTK mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Výuka v náhradních prostorech čeká i žáky základní školy. Město dnes na facebooku uvedlo, že pro školáky zajistilo náhradní prostory v objektu v Pražské ulici, který už v minulosti sloužil školským účelům. „První a druhé třídy budou mít výuku tak jako doposud, v budově školní družiny v Masarykových sadech. Pro zbývajících 300 dětí bude výuka zajištěna nedaleko ZŠ Kontešinec, v objektu v ulici Pražská,“ řekl ředitel školy Marcel Žebrok.

zdroj: ČTK
Spustit audio