V Havířově zdraží poplatky za odpad i za některé psy

26. prosinec 2019 10:03

Obyvatelé Havířova zaplatí příští rok za svoz a zpracování odpadu 588 korun, tedy o 36 korun víc než letos. Zvýší se také poplatek za psy chované v bytových domech, a to o 100 korun na 1200 korun za rok. ČTK to dnes sdělila mluvčí havířovské radnice Michaela Adamcová.

„Poplatek (za odpad) se skládá ze dvou částek, z pevné do maximální výše 250 korun a z částky stanovené na základě skutečných nákladů obce předchozího kalendářního roku na sběr a svoz netříděného komunálního odpadu. Náklady města tedy činí 590 korun na osobu, avšak Havířov nechá poplatníky hradit pouze 338 korun z této částky,“ uvedl havířovský náměstek pro ekonomiku Ondřej Baránek (ANO).

Novinkou, kterou Havířov zavede od ledna, bude sběr jedlých olejů a tuků z domácností do černých popelnic s oranžovým víkem. Město zavádí také sběr kovů do šedých sběrných nádob.

U psů se zvýšení poplatků týká pouze prvního psa v bytovém domě. „U držitelů psů hlášených v rodinných domech se poplatek nezvýšil a nadále platí 300 korun za rok. U druhého a dalšího psa budou platit lidé stejně jako v roce 2019,“ uvedla Adamcová.

Změní se i sazba, již zaplatí chovatelé, kteří pobírají nějaký důchod, ale je jim méně než 65 let. Místo 200 korun zaplatí za rok 1200 korun. Pro lidi, kteří dostávají důchod, není jim ještě 65 let a psa už mají přihlášeného nyní, schválili havířovští zastupitelé pro příští rok slevu.

„Těmto poplatníkům zůstává pro rok 2020 sazba poplatku 200 korun za prvního přihlášeného psa. Nově hlášení psi držitelů mladších 65 let budou platit poplatek podle místa hlášení, tedy buď 1200 korun, nebo 300 korun za rok,“ uvedl náměstek.

V mnoha případech se tak podle něj narovná stav hlášený se stavem skutečným. „Přestane být výhodné obcházet zákon a hlásit si psa na osobu, která má výhodnější sazbu,“ řekl Baránek.

Roční úleva od poplatku se bude v roce 2020 opět týkat psů, které si lidé adoptují z útulku Max v Havířově.

zdroj: ČTK
Spustit audio