V Horním Benešově plánují nové zdravotní středisko a hledají zubaře

28. květen 2018 14:15

Čtyři zařízené ordinace nabídne nové zdravotní středisko v Horním Benešově na Bruntálsku. Tamní radnice za budovu zaplatí přes 22 milionů a kraj pořídí nutné vybavení.

Součástí nového zdravotnického zařízení bude i moderní zubní ordinace. Vedení města doufá, že právě na vybavené prostory a nulový nájem přiláká zubního lékaře. Těch je v okolí totiž stále kritický nedostatek.

„V Bruntále ani v Krnově neberou, Opavu jsme ještě nezkoušeli,“ říká slečna Alexandra. „V Krnově mám jen zubaře na rovnátka, ale normálního nemám, takže žádná sláva,“ dodává.

„V loňském roce jsme byli postaveni před hotovou věc, protože naši tři lékaři odchází do důchodu. Následně si to rozmyslela dětská lékařka, čímž nám vytrhla trn z paty. Podařilo se nám sehnat praktického lékaře pro dospělé, takže nám chybí zubař,“ popisuje starosta Michal Blažek (SNK).

V novém zdravotním středisku by měly být čtyři ordinace – dvě pro praktického lékaře, jedna pro zubaře a jedna pro dětského lékaře. Kraj uvolnil 4,5 milionu korun na vybavení všech ordinací.

„Problém je zubní ordinace. Spoléháme na to, že když ji vybavíme tím nejmodernějším způsobem, že se nám podaří někoho přitáhnout. A schválili jsme, že prostory pronajímáme zdarma a z 50 procent pokrýváme i náklady na vytápění, elektřinu,“ dodává starosta.

Nové středisko má začít fungovat v polovině příštího roku. Do té doby budou pacienti docházet do zdejších starých ordinací. Za zubařem ale budou muset zatím stále dojíždět jinam.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio