V kině Kosmos, majolíková kamna, Rychvald hledá talenty

6. únor 2019

Navštívíme legendární třinecké kino Kosmos, v Lašském muzeu v Kopřivnici budeme obdivovat malovaná kamna. A připomeneme soutěž, kterou vyhlašuje Rychvald na Karvinsku.

První zastávka v magazínu Křížem krajem bude tentokrát v Třinci. Podíváme se do dnes už legendárního kina Kosmos a dozvíme se, jaké změny a vylepšení ho letos čekají. Bohatě zdobená, ručně malovaná kachlová kamna budeme obdivovat v Lašském muzeu v Kopřivnici. Některá z nich totiž patří k historickým skvostům a nakonec si připomeneme dnes již tradiční soutěž, kterou vyhlašuje Rychvald na Karvinsku. Přihlásit se do ní mohou všichni občané, od dětí po seniory, kteří chtějí ostatním předvést své umělecké či sportovní vlohy.

autoři: Český rozhlas Ostrava , Petr Soukup
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.