V Králičině se kdysi schovávali králíci. Dnes nabízí procházku úchvatnou přírodou

6. červen 2017
Česko – země neznámá

Přírodní park Škvorecká obora představuje rozsáhlý lesní komplex nedaleko Prahy, který se rozkládá mezi městem Úvaly, pražskou městskou částí Újezd nad Lesy a Klánovickým lesem. Na ploše 120 hektarů lze najít nejrůznější přírodní úkazy, u kterých se pojí příroda s historií.

Oboru kdysi založili Lichtenštejnové a dodnes v ní rostou dva duby staré odhadem 350 let, které založení obory pamatují. Jednalo se samozřejmě o loveckou oboru a její nejzajímavější část představuje takzvaná Králičina. A jméno s králíky skutečně souvisí – za Lichtenštejnů tu totiž bylo obrovské množství králičích nor.

Škvorecká obora je přírodním parkem a Králičina má statut přírodní památky. Zdejší příroda si vše bere do svých rukou a celá oblast je cenná právě postupným obnovováním původních porostů. Nejcennější je ovšem různorodost. Na jednom místě najdete rašelinná mokřadní jezírka se vzácnou florou a faunou. Lesy jsou z 60 % listnaté. Jsou tu ale i louky, keřový porost, studánky a také říčka Výmola a kolem ní nivní luka a lužní lesy. A pak najednou z ničeho nic skály ze starohorní břidlice.

Stezka snoubí přírodu s historií

Zajímavostí jsou takzvané doupné stromy, které se v Králičině nacházejí na mnoha místech. Padlé suché kmeny stromů jsou důležitým útočištěm pro mnoho brouků i ptáků. Doupné stromy ležící přes říčku Výmolu navíc tvoří přirozený zátaras pro případné přívaly vody a město Úvaly tak chrání před povodněmi.

Brána s erbem Lichtenštejnů otevírala vstup do bývalé hájovny

Oborou vede pět kilometrů dlouhá naučná stezka. Její motto říká, že se jedná o místo, kde „příroda a historie jdou ruku v ruce“. A s tím nelze než souhlasit. Cestou se totiž dostanete mimo jiné na zříceninu zajímavého hrádku Skara, na starý splav z přelomu 18. a 19. století nebo ke kamennému mostu z roku 1842, který byl postaven na místě starého, dřevěného. Právě tudy totiž procházela dávná obchodní stezka z Prahy směrem na Český Brod a Kolín.

Spustit audio