V kritizovaném ostravském domově seniorů Slunečnice končí dvě pracovnice

28. listopad 2019 13:17

Jde o reakci na reportáže Seznamu Zprávy, které upozornily na údajné hrubé zacházení s klienty v tomto zařízení. Případy aktuálně prověřuje i policie. Magistrátní kontrola žádná pochybení nenašla.

Novináře o tom dnes informoval primátor Tomáš Macura (ANO). Podle Macury město v domově nově vytvořilo několik opatření. Například zesílilo kontroly na odděleních anebo najalo psychologa.

„Bude v zařízení k dispozici klientům i zaměstnancům. Tím bychom měli eliminovat nebo aspoň minimalizovat rizika syndromu vyhoření, nebo jiných komplikací třeba v interpersonálních vztazích,“ upřesnil Macura.

Seznam.cz zveřejnil sérii reportáží, podle nichž část personálu ke klientům městského zařízení přistupovala nevhodně, vulgárně a ponižujícím způsobem. Reportáž vychází i z výpovědi někdejší pečovatelky Gabriely Lhoťanové, která mluví o nevhodném a vulgárním chování některých zaměstnanců ke klientům. Podle ní jsou staří lidé v domově ponižováni.

Primátor uvedl, že aktuálně nebude iniciovat odchod ředitele Radka Barana z funkce. Na toho se obrátilo několik rodin, které tam po odvysílaných reportážích už dále nechtějí mít své příbuzné.

„Bylo to velmi nepříjemné a je to stále nepříjemné, protože nastal i problém, kdy rodiny těm zaměstnankyním, které u nás pracují, říkají, ať okamžitě dají výpověď. Takže teď velmi těžce udržujeme zaměstnance, aby nedošlo k totálnímu pádu personálního obsazení,“ říká Radek Baran.

Hloubkový průzkum

Město chce rovněž najmout externí společnost na hloubkový průzkum spokojenosti s fungováním a kvalitou služeb ve všech městských zařízeních. V Ostravě je jich osm, Domov Slunečnice je s 395 klienty největší. Město díky průzkumu a jednotné metodice získá možnost srovnat kvalitu služeb a péče v jednotlivých zařízeních.

autor: pdu | zdroj: ČTK
Spustit audio