V Mankovicích mají nový park. Připomíná významného rodáka a historii Moravských bratří

25. říjen 2023

Obec Mankovice na Novojičínsku otevřela nový park. Bude lidem připomínat grónského misionáře Matouše Stacha  a historii  Moravských bratří. Přední část parčíku zároveň poslouží jako odpočinková zóna pro obyvatele obce a pietní místo pro poslední rozloučení.

Park je věnovaný rodáku z Mankovic  Matouši  Stachovi – prvnímu misionáři  obnovené Jednoty bratrské, který byl vyslán do Grónska. Seznamoval Evropu s jazykem Eskymáků a  je také autorem gronské gramatiky.

„Jsem ráda, že se tady vybudovalo něco z naší historie, z historie Mankovic, protože lidé o tom Matoušovi moc neví. A je to dobré i pro naše děti,“ říká obyvatelka obce Anna Klosková.

Pavlína Ďuricová je kroníkářkou Mankovic a při hledání a skládání historických dat pro informační tabule v parku prožila několik bezesných nocí. „Pro návštěvníky a pro děti, co tady přijdou, bude podle mne nejzajímavější to Grónsko. Jak tam ti lidé žili, jak měli letní stany, zimní domy, jak se lovilo na kajaku... To si myslím, že bude pro ně zajímavé,“ odhaduje Ďuricová.

Střed parku ukazuje historii rodiny Stachů. V zadní části se lidé mohou dozvědět více o tom jak se žilo v Grónsku a kdo vlastně byli Moravští bratři. Podle starostky Martiny Blažkové (nez.) využije obec nový park i pro jiné účely, třeba při pohřbech, protože hned nedaleko je kostel.

„Prvotní myšlenka byla vybudovat místo, kde se můžou občané rozloučit se svým zesnulým, který neskončí na hřbitově, ale jde na kremaci. Do té doby, než jsme koupili pozemek, se tak dělo na vozovce za plného silničního provozu, což bylo nebezpečné a zároveň i nedůstojné,“ říká starostka.

Nový park, který stál přibližně 1 milion korun, je zároveň novým vesnickým centrem. Radnice ho vybudovala převážně z lokálních stavebních materiálů.

Spustit audio