V Melbourne se dvojici velmi líbilo

1. leden 2008

Nejen Vánoce, ale už i Nový rok strávili na australském kontinentu Martin Stiller s Renátou Lorišovou. Oba moravskoslezští cyklocestovatelé se nacházejí na jižní polokouli už více než tři měsíce. Před několika dny opustili Melbourne. A kam se vydali?

Martin s Renátou strávili přelom nového roku cestou na Tasmánii, kde - jak doufají - uvidí ještě přírodu, která je jedním z posledních přirozených domovů pro typická australská zvířata. O tom, jak probíhal u nich Nový rok, zda-li byly nějaké oslavy, o tom si budeme povídat příště. Z minula vám totiž dlužíme vyprávění o Melbourne.

Jak nám popsal Martin Stiller, jako velký problém se ukázalo, už jen dostat se do města. "Dvacet kilometrů před Melbourne se na dálnici, po které jsme dosud mohli jet, se objevila cedule, že se na kole jet nesmí. Dlouho jsme hledali jinou cestu, ale nenašli. Tak jsme se vrátili zpět na dálnici a zákaz jsme nerespektovali. Takto jsme dojeli až do jednoho hodně kritického místa, kde se to najednou začne zvedat na obrovský několikakilometrový most asi sto metrů nad řekou. Tam jsme ale jet odmítli. Takže tak jsme se protloukali k Melbourne."

Melbourne je s téměř čtyřmi miliony obyvatel hned po Sydney druhým největším městem v zemi. Bývala doba, kdy místo okolo zátoky Port Philip bývalo nejen sídlem parlamentu, ale i hlavním městem celé Austrálie.

Martina s Renátou doslova uchvátilo, a to i jako vášnivé cyklisty. "Vydali jsme se po nádherné cyklostezce podél řeky skrz různé parky. Jinak je Melbourne krásné město, čisté a zelené a taky multikulturní. Je tady hodně různých kopečků, žádná placatá krajina. Také je tady dost památek," popisuje Martin své dojmy.

I Martin nám tedy potvrdil, že se o Melbourne právem mluví jako o australském zahradním městě se spoustou parků a podobně. Vždyť v jednom z nich se dokonce jezdí i pravidelná březnová Velká cena formule 1. Mimochodem - superlativy na město, které kdysi založil obyčejný trestanec, pokračovali i dál.

"Je to barevné město, jsou tady vysoké moderní budovy, vedle nich historické. Je to velmi zajímavé město, které na nás působí opravdu super dojmem," nešetří chválou Martin.

Melbourne je dnes už zároveň kosmopolitní městem, ve kterém se nachází spousta přistěhovalců z Itálie, Řecka, Indie a dalších zemí.

Jak už víte, Martin s Renátou navštívili i bývalý hlavní olympijský stadion s kapacitou víc než sto tisíc diváků. A také celý olympijský park, částí národního tenisového centra, kde se konají pravidelně koncerty a zanedlouho tam začne také tenisové Australian Open.

autor: ras
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.