V Moravskoslezském kraji dnes padly dva teplotní rekordy

20. duben 2018 16:50
Zprávy , Zprávy

V Moravskoslezském kraji byly dnes překonány dva teplotní rekordy. Maximum pro dnešní den se změnilo v Mořkově a v Karlově Studánce. ČTK to řekl Zbyněk Návrat z Regionálního předpovědního pracoviště Českého hydrometeorologického ústavu.

V Mořkově na Novojičínsku bylo naměřeno 22,8 stupně Celsia. V roce 1996 tam bylo naměřeno 22,7 stupně Celsia. V Karlově Studánce na Bruntálsku bylo dnes 21,6 stupně Celsia. Maximum z roku 1962 mělo hodnotu 20,4 stupně Celsia.

V Ostravě kvůli teplu spustily technické služby fontánu na centrálním náměstí

Masarykovo náměstí v Ostravě

Česko dnes zažívá letní den. I když je teprve duben mají se teploty na některých místech vyšplhat téměř k 30 stupňům.

Nejvyšších hodnot teploty dnes dosahovaly na Opavsku a Ostravsku, kde se pohybovaly okolo 23 stupňů Celsia. Příznivé počasí by podle předpovědi mělo vydržet i o víkendu. V sobotu má být jasno a teploty by mohly dosahovat až 27 stupňů Celsia, v neděli by mělo být okolo 23 stupňů Celsia.

Teplotní rekordy padly v Česku na stovce měřicích stanic. Nejtepleji bylo v Praze na Karlově, kde meteorologové naměřili 28,6 stupně Celsia. Přes 28 stupňů se v pátek teplota vzduchu dostala kromě pražského Karlova také v Plzni-Bolevci, kde bylo 28,4 stupně Celsia. O jednu desetinu méně naměřili v Doksanech.

„Z celkového počtu 11 stanic měřících 100 a více let byl nejteplejší 20. duben na osmi z nich,“ uvedl meteorolog Pavel Šimandl. Na šesti z těchto stanic padl rekord pocházející z roku 1962.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio