V Moravskoslezském opět stoupá zájem o brigádníky. Práci nabízejí i města

4. srpen 2021 13:42

Moravskoslezské firmy mají v letošním roce opět zájem o brigádníky. Potvrzují to data pracovních agentur. Nejvíce volných míst nabízejí aktuálně firmy ve skladech, v logistice nebo třeba v dovážkových službách. Jen málo brigádníků se pak vrací do gastronomie. Letní brigády, ale nabízejí i města. Jako třeba Nový Jičín.

„Zametám listí z chodníků na hřbitově,“ říká novojičínský student Tomáš Poruba. Společně se svým kamarádem Maxem Hanákem tráví léto na brigádě. Oba teď pracují pro město – udržují městský hřbitov. „Potřeboval jsem si vydělat na autoškolu a nejlepší nabídka byla Zelené město,“ dodává.

Akci Zelené město – tedy letní studentské brigády – pořádá Nový Jičín pravidelně už zhruba dvacet let. „Město má každoročně tu brigádu naplánovanou tak, aby si vydělali studenti a aby brigádníci pomohli technickým službám v době dovolených,“ říká Kateřina Kuželová z odboru životního prostředí novojičínské radnice.

„Máme momentálně zaměstnaných asi 33 studentů, hlásilo se jich třikrát víc,“ dodává Kuželová.

Čtěte také

Studenti mohou letošní léto získat brigádu poměrně snadno. V Moravskoslezském kraji se o výpomoc ve firmách totiž po loňském slabším roce opět zvyšuje zájem.

„Loni byly podniky hodně opatrné kvůli riziku nákazy, letos už je to jiné. Hodně nahoru šly rozvážkové služby, kde si s řidičským průkazem můžete vydělat hodně slušné peníze. Nahoru šly také různé sklady a překladiště. A na co bych se podíval teď, tak to je zemědělství,“ říká prezident asociace pracovních agentur Radovan Burkovič.

Podle Burkoviče teď už záleží pouze na preferencích konkrétních studentů, v jakém oboru chtějí v létě pracovat. Od toho se poté odvíjí třeba i mzda za brigádnickou práci, která v kraji většinou dosahuje od 100 do 150 korun za hodinu.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio