V některých moravskoslezských nádržích zhoršují kvalitu vody sinice

6. září 2024 09:47

Moravskoslezští hygienici v tomto týdnu udělali poslední kontrolu kvality vody v přírodních nádržích v letošní koupací sezoně. Vzorky odebírali na Bruntálsku, Novojičínsku a Opavsku.

Laboratorní analýzy potvrdily zhoršenou kvalitu vody v rybníku Pod hradem v Bohušově a ve vodních nádržích Čerťák a Kacabaja, kde se stále vyskytují sinice. Oproti minulému týdnu se zlepšila kvalita vody v  nádrži Údolí mladých v Bílovci. Novinářům to sdělil mluvčí hygieniků Aleš Kotrla.

„Vzhledem k přetrvávajícímu letnímu počasí doporučujeme ve vodách, které již nejsou kontrolovány hygienickými stanicemi ani provozovateli vodních ploch, provést takzvaný Maršálkův test pro potvrzení přítomnosti sinic,“ uvedli hygienici.

K testu je potřeba průhledná láhev, kterou je nutné naplnit vodou asi dva centimetry pod hrdlo a nechat přibližně 20 minut odstát. „Jestliže se vytvoří u hladiny zelený proužek nebo povlak, který vypadá jako zelená krupice nebo sekané jehličí a zbytek vody zůstal čirý, jedná se o přítomnost sinic ve vodě. Jestliže zůstala voda zelená, obsahuje řasy,“ uvedl Kotrla.

Dodal, že pokud si lidé nejsou jistí kvalitou vody a nemají u sebe láhev, mohou opatrně vstoupit do vody po kolena tak, aby se nerozvířili usazeniny na dně. „Pokud si přes zelenou vodu neuvidí na palce u nohou, raději by do vody dál chodit neměli. Kromě přítomnosti sinic může být koncentrace řas tak velká, že by mohla vyvolat alergickou reakci,“ doplnil mluvčí.

Aktuální informace o kvalitě vody ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

zdroj: ČTK
Spustit audio