V Nošovicích přibudou obecní nájemní byty. Stavaři už připravují pozemek

25. říjen 2023 12:12

Asi 80 milionů korun bude stát obec Nošovice na Frýdecko-Místecku stavba nových obecních bytů. Stavaři už začali připravovat stavební pozemek v části Malé Nošovice. Nejdříve museli srovnat se zemí bývalý statek, který poslední majitelé využívali různě.

„Nevíme, co bude, bojíme se toho. Máme strach z toho, kdo tady bude bydlet,“ říká obyvatelka jednoho se sousedních domů. Obavy má i kvůli minulosti. Před více než deseti lety byla v bývalé zemědělské usedlosti velkopěstírna marihuany.

Ani potom se využití bývalých majitelů místním ani obci příiliš nelíbilo. „Udělali z toho pro nás vcelku nevyhovující ubytovnu pro nepřizpůsobivé. Obec posléze tyto majitele oslovila s tím, že bychom rádi tuto nemovitost vykoupili,“ říká starosta Nošovic Jiří Myšínský (nez.).

Už jen úlomky pálených tašek a zbytky suti dávají tušit, že tady dříve stávala zemědělská usedlost. Teď tady vyrostou celkem tři bytové domy. „V každém z nich bude osm bytů, takže celkem 24 bytů. Nazvali jsme to byty pro mladé, protože naše populace v obci stárne a chceme přilákat nové mladé obyvatele,“ vysvětluje starosta.

Nájemníky začne obec hledat hned po zahájení stavby. „Obsazenost bude asi velice rychlá, protože tady poblíž se nachází průmyslová zóna, kde nyní pracuje denně 6000 lidí,“ dodává starosta.

Stavět by se mělo začít v druhé polovině příštího roku a zhruba za další dva roky by se tady mohly stěhovat první rodiny.

Spustit audio