V Ostravě je 31 škol se sociálně znevýhodněnými žáky. Stát hledá cestu, jak jim zlepšit budoucnost

29. září 2023 13:28

Celkem 31 základních škol v Ostravě zařadil Národní pedagogický institut mezi sociálně znevýhodněné. Žáci tam pocházejí z vyloučených lokalit nebo z chudých či jinak ohrožených rodin. Stát jim teď pomáhá posunout tyto žáky k lepší budoucnosti. V celkem čtyřech stovkách škol v Česku podporuje asistenty ve třídách, doučování, odpolední kroužky, ale taky třeba to, aby se i chudé děti ráno nasnídaly.

„Když je dítě hladové, jak mu jde učení? Jde mu těžko, samozřejmě. Komu se pracuje dobře s prázdným žaludkem,“ vysvětluje Kristýna Kutáčová i rodičům žáků základní školy v Ostravě-Kunčičkách. Na škole mají jen romské žáky. I díky asistentům, které si mohou dovolit mít v každé třídě, se jim teď daří lépe. „Máme o třicet procent zvýšenou docházku. Máme 60 dětí s vyznamenáním, což z 225 dětí je velké číslo. Podařilo se nám dostat 4 děti na střední školu s maturitou,“ dodává Kutáčová.

Sociálně vyloučené žáky mají i na škole v Ostravě-Zábřehu, přestože stojí uprostřed vilové čtvrti. Tady si z programu podpory rovných příležitostí vybrali možnost zaměstnat na plný úvazek školní psycholožku. „Zkuste sehnat psychologa, který bude na úvazek 0,2 a navíc vysvětlete žákovi, který se dostane do nějakého stavu i z důvodů té sociální situace, že paní psycholožka tady bude příští týden v úterý,“ říká ředitel Jan Vermiřovský.

Různých projektů zažil už řadu. Ten, co teď běží druhým školním rokem pod Národním pedagogickým institutem, hodnotí jako zatím nejnadějnější. Školy si mohu samy vybrat, co potřebují, a hlavně by měl od roku 2026 běžet dlouhodobě. „Jednoho dne by měly školy dostávat ještě do svých rozpočtů prostředky, aby mohly reflektovat a zvládat tu situaci svých žáků se sociálním znevýhodněním,“ popisuje šéf programu Tomáš Machalík a zmiňuje i obyčejné věci, jako vyjet si na výlet do Prahy nebo na hory. Jako na základní škole Nádražní v Ostravě, kde mají 80 procent žáků z vyloučených lokalit.

V 6. B mluvíme s Julií, která chce být doktorkou a taky se Štefanem, který se chce učit na automechanika. Jejich rodiče střední školu nemají, ale oni si to už i díky přístupu jejich základní školy dovedou představit.

Spustit audio