V Ostravě přistálo první letadlo se zdravotními pomůckami z Číny

25. březen 2020 10:43

Na Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově přistálo první letadlo se zdravotnickým materiálem z Číny. Dopravilo ochranné pomůcky, např. roušky, obleky.

Přepravu organizuje logistická společnost EGT Express. Letadlo přepravilo mix zdravotnického materiálu pro ministerstvo zdravotnictví. Jde o ochranné obleky, roušky různých typů, komplexní ochranné pomůcky. Je to speciální nákladní letadlo, které má nosnost 52 tun, objem 340 metrů krychlových, a je plné.

Firma organizuje dodávky ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví. „Letadlo přepravilo 24 tun materiálu v objemu skoro 300 kubíků. Kapacita letadla byla naplněna,“ řekl ČTK za firmu Petr Mikel.

Letadlo přiletělo do Mošnova na pravidelné nákladní lince z čínského města Urumči, kterou EGT Express spustila loni. Kromě toho nyní firma vybudovala ještě nový letecký most z Šanghaje. Další letadla se zdravotnickým materiálem z Číny přiletí do Mošnova v pátek, sobotu a neděli.

Čtěte také

Náklad pomůže nemocnicím, které v souvislosti s nákazou dál řeší zásobování ochrannými pomůckami. Fakultní nemocnice Ostrava, která je největším zdravotnickým zařízením v Moravskoslezském kraji, má například nyní ochranné prostředky zhruba na dvanáctidenní provoz. Dostala už ochranné oděvy, brýle, respirátory FFP2 a také roušky.

V Moravskoslezském kraji je k středečnímu ránu 159 potvrzených případů nemoci COVID-19. Na svém webu to zveřejnila Krajská hygienická stanice Ostrava. Celé Česko má 1497 potvrzených případů. Tři lidé zemřeli.

Nejvíce nemocných v kraji hlásí Frýdecko-Místecko, k dnešním 09:00 tam bylo 57 lidí s prokázanou nákazou. Jedna žena se už vyléčila. V Ostravě a okolí je 38 nemocných. Na Opavsku a Karvinsku je 21 nemocných, na Bruntálsku 14. Nejméně, osm nemocných, evidují hygienici na Novojičínsku.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související