V Ostravě se mění systém pohotovostní služby

31. prosinec 2022 22:01

V Ostravě od Nového roku po 11 letech začíná platit změna v systému poskytování lékařské pohotovostní služby. Městská nemocnice Ostrava (MNO) bude ošetřovat už jen dospělé pacienty, pohotovost pro děti a dorost bude fungovat ve fakultní nemocnici, řekla ČTK mluvčí MNO Andrea Vojkovská.

Lékařská pohotovostní služba (LPS) pro dospělé bude nadále dostupná v současných prostorách ve Varenské ulici. V pracovní dny bude pohotovost fungovat od 17:00 do 22:00 a o víkendech a svátcích od 08:00 do 20:00. LPS pro děti a dorost bude ve fakultní nemocnici v provozu ve všední dny od 16:00 do 22:00, o víkendech a svátcích tam budou dětští lékaři sloužit od 08:00 do 22:00. Ambulance pohotovostní služby bude fungovat v nově upravených prostorách nemocniční polikliniky. S obsazením služeb na dětské pohotovosti bude personálně vypomáhat vítkovická Nemocnice Agel.

„Po ukončení ordinačních hodin LPS poskytne pacientům nutnou a neodkladnou zdravotní péči nejbližší z uvedených nemocnic podle bydliště pacienta. I přesto, že se po 11 letech pohotovostní služba pro děti a dorost z MNO přesouvá do FNO, bude městská nemocnice připravena po 22:00 na ošetření pacientů s akutními a neodkladnými potížemi. Pacienti budou hospitalizováni na některé z lůžkových stanic nemocnice,“ uvedla mluvčí.

V zubní pohotovosti se pro pacienty ani v novém roce nic nemění, nadále ji bude zajišťovat AJNA dental clinic. Pacienti ji budou moci navštívit od 18:00 do 06:00. O víkendu bude fungovat nepřetržitě. LPS dotuje Moravskoslezský kraj. Ročně ho provoz ostravských pohotovostí přijde zhruba na 12 milionů korun. Nový systém bude zatím platit do konce roku 2025

zdroj: ČTK
Spustit audio