V Ostravě vznikl Loutkový svět. Stojí za ním havířovský rodák David Velčovský

11. říjen 2016

V Ostravě se už za pár dnů otevře nové loutkové divadlo. Jmenuje se Loutkový svět a založil ho rodák z Havířova David Velčovský.

Absolvent brněnské JAMU a pořadatel festivalu MINITEATRO Jiřího Tibitanzla se pro loutky nadchnul už v dětství. První marionetu pak vytvořil v 15 letech a teď z ní udělal i hlavní postavu svého nového divadelního souboru. V něm chce oprášit tradici klasických kukátkových divadel a kromě svých autorských her chystá i workshopy pro rodiče s dětmi, přednášky a výstavy.

„Totiž v té moderní době se ztratilo to klasické kukátkové divadlo, protože ve chvíli, kdy se živý herec dostal na jeviště, najednou jakoby všechen ten iluzivní svět se ztratil. A klasickému loutkovému divadlu se věnuje strašně málo loutkoherců. Tak jsem strašně toužil vybudovat loutkovou scénu, která bude tím klasickým kukátkovým kouzelným prostorem,“ vysvětluje David Velčovský v rozhovoru pro Český rozhlas Ostrava.

Loutkový svět najdete v Kulturním zařízení Gama na ostravském sídlišti Fifejdy. Informace o workshopech a další podrobnosti najdete na stránce souboru loutkovysvet.cz.

autor: Kateřina Daňková
Spustit audio