V Ostravě vznikla petice kvůli zániku uměleckého prostoru v někdejším Bauhausu

15. únor 2024 08:40

Představitelé ostravského kulturního života nesouhlasí s uzavřením objektu po někdejší prodejně Bauhaus. Slouží pro výstavy, tvorbu i workshopy a také jako zázemí pro studenty umění. A byl původním sídlem městské galerie Plato, než se přestěhovala do opravených historických jatek.

Iniciativa Bauhaus končit nemusí vznikla v ostravském kulturním prostředí a ve výboru je například Ilona Rozehnalová z klubu Fiducia anebo vysokoškolský pedagog a umělec Jakub Černý.

Lidé podepisují petici na internetu. Spustila se ve středu a je pod ní 742 podpisů. Jsou tam jména jako operní pěvkyně Eva Dřízgová, spisovatel Ivan Binar nebo malířka Hana Puchová. Město chce budovu Bauhausu uzavřít na konci června. A když to zjednodušíme, tak iniciativě vadí hlavně to, že město nemá jasnou představu, co bude a co se s někdejším domem stane. Podle nich by do doby, než to město vyřeší a místo se začne přestavovat, mohl tento kulturní prostor dál fungovat.

Čtěte také

Bauhaus byl dočasným útočištěm městské galerie Plato, která má teď oficiální sídlo v opravených jatkách. Nicméně řada aktivit v Bauhausu zůstala.

Podle vedení města je důvodů pro uzavření Bauhausu několik. Jde o náklady na provoz objektu. Ročně jsou to 3 až 4 miliony korun a podle primátora Jana Dohnala (ODS) je nutná další investice do budovy, proto je provoz neekonomický. Město chce objekt zbourat a pozemek nabídnout k prodeji.

Rozhodnutí města je v tuto chvíli definitivní. Petici mohou lidé podepisovat dva týdny. Zástupci iniciativy ji chtějí předat 28. února vedení města a přijít na březnové zastupitelstvo. Tam se tedy ukáže, jestli výzva přiměje zastupitele změnit rozhodnutí.

Spustit audio