V Ostravě začíná Landscape festival, akce zaměřená na krajinu a veřejný prostor

31. květen 2019 12:08

Krajinářské architektuře je věnovaný Landscape festival, který právě začíná v Ostravě. Upozorňuje na bariéry města a nabízí novou pěší trasu Po černé plnou umění a zeleně.

Letošní, v pořadí už sedmý ročník Landscape festivalu se soustředí hlavně na bariéry, veřejný prostor a komunikaci. Cílem organizátorů je propojit historické centrum Ostravy s Dolní oblastí Vítkovic a městskou částí Mariánské Hory.

„Když jsme si Ostravu procházeli, zjistili jsme, že je tu obrovské množství bariér. To je pro Ostravu typické. Bariéry tvoří nejen silnice nebo železnice, ale i řeka Ostravice,“ přibližuje jedna z organizátorek Kristýna Cmíralová.

Pěšky nebo na kole Po černé

Organizátoři se soustředili hlavně na cyklisty a chodce. Chtěli jim nabídnout alternativní trasu, kterou by části města propojili. Vznikla tak cesta s ostravsky příznačným názvem Po černé.

„Zvolili jsme trasu, která navazuje na mnoho bariér ve městě, po nichž chceme návštěvníky provést. Slibujeme si od toho, že začnou o těchto místech přemýšlet, “ dodává další z organizátorek Kateřina Stará. Festival tak dává možnost Ostravanům podívat se na město jinýma očima, což by mohlo pomoci při jeho dalším rozvoji.

Landscape festival: Carbon Garden

Mapku s okružní trasou si můžete stáhnout na stránkách festivalu nebo si vyzvednout na infostáncích podél trasy. Po cestě na vás čekají různé site-specific instalace. Mezi ně patří třeba Carbon Garden tvořená uhelným koksem, na kterou narazíte cestou přes řeku. Instalace z ateliéru Kombinage vybízí k zamyšlení nad industriální minulostí a budoucností města. Geologické vrstvy nebo psychedelickou startovací dráhu pak připomíná tzv. Jantarová stezka Patrika Hábla.

Landscape se uskutečňuje pravidelně od roku 2014. Štafetu Ostrava převzala po šesti ročnících konaných v Praze, Plzni a Opavě. Návštěvnost akce v uplynulých ročnících přesáhla dohromady 500.000 účastníků z řad odborné i laické veřejnosti.

Zdroj: ČTK

Součástí letošního ročníku bude šest výstav, které začnou nejpozději v polovině června a přístupné budou až do 10. října. Součástí programu bude i odborná debata, konference a další doprovodný program. Festival bude v říjnu zakončen mezinárodní krajinářskou konferencí.

autor: kult | zdroje: Český rozhlas Vltava , ČTK
Spustit audio

Související