V Ostravě začíná Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka

28. květen 2019

Symfonické koncerty, recitály ale například i operní představení čeká návštěvníky Mezinárodního hudebního festivalu Leoše Janáčka. Ten v Ostravě začíná dnes a nabídne celkem 33 koncertů. Světoví umělci vystoupí nejen v koncertních síních, ale také v hornickém muzeu, rozhlasovém studiu nebo pod širým nebem.

Festival tradičně zahájí Sinfonietta Leoše Janáčka. Spolu s díly Seregeje Prokofjeva a Sergeje Rachmaninova ji předvede Symfonický orchestr Českého rozhlasu. Ten povede estonský dirigent Kristjan Järvi.

Na koncerty a vystoupení mohou lidé zavítat do Ostravy, na Hukvaldy ale i do dalších deseti měst Moravskoslezského kraje. „Letošní festival je postaven mezi komorní koncerty, symfonické koncerty a scénická provedení,“ říká ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Letošní festival má nabídnout různorodost žánrů a prostředí. „Vemte si tmavý oblek, dlouhou toaletu, přijďte na koncert v Ostravě. Vemte si rifle, bundu, vemte si děti a přijeďte do Hukvald. Užijte si pod tou nádhernou oblohou hukvaldské obory mimořádné koncerty,“ vzkazuje Javůrek.

Na diváky ale čeká i doprovodný program – například jazzový podvečer nebo folklorní odpoledne. „Vystoupí folklorní soubor Podskalák Troubsko s programem Královničky. Zajímavostí je, že u vzniku tohoto programu stál sám Leoš Janáček,“ doplňuje produkční Ondřej Sikora.

Festival potrvá až do 1. července a podrobné informace najdou zájemci na internetových stránkách  www.mhflj.cz.

Jednou z doprovodných akcí je výstava fotografií Martina Straky z loňského ročníku festivalu
autor: Klára Kohutová
Spustit audio