V Ostravě začíná Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka

27. květen 2021 09:40

Janáčkova Sinfonietta v podání Filharmonie Brno pod taktovkou amerického dirigenta Dennise Russella Davise odstartuje Mezinárodní hudební festival Leoše Janáčka. Zahajovací koncert se koná dnes večer v Domě kultury města Ostravy.

Festival nabídne celkem patnáct koncertů na různých místech Moravskoslezského kraje. Součástí doprovodného programu budou letos poprvé i mistrovské kurzy klavíristy Ivo Kahánka, které jsou určeny pro studenty nebo absolventy hudebních škol.

„Přivezeme klavírní křídla, zajistíme všem účastníkům ubytování. Takže když někdo přijede a bude chtít, aby konzultoval s Ivo Kahánkem cyklus Po zarostlém chodníčku, nebo cokoliv jiného, Ivo Kahánek je připraven. Hodně si od toho slibujeme a vypadá to velmi dobře,“ říká ředitel festivalu Jaromír Javůrek.

Kvůli protiepidemickým opatřením bude v sálech obsazena jen polovina kapacity a lidé, kteří spolu nebydlí, budou muset mít mezi sebou vždy volná sedadla. Návštěvníci budou také muset dýchat s nasazenými respirátory a budou muset předložit potvrzení o očkování, negativním testu na covid-19 nebo prodělání nemoci.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související