V ostravské zoo se začíná zabydlovat nový samec lva indického

21. únor 2024 10:17

Do ostravské zoologické zahrady v úterý z polského Krakova přicestoval samec lva indického. Naopak do Krakova ošetřovatelé odvezli ostravského samce. Důvodem výměny lvů je snaha zvýšit šanci na mláďata, sdělila mluvčí zoo Šárka Nováková.

Ukládání transportní bedny

Nakládání i vykládání obou lvů se podle mluvčí obešlo bez komplikací. „Aby si lev zvykl na nové prostředí, zůstane dočasně uzavřen Pavilon indických šelem a případně i okolí jeho venkovního výběhu. Veřejnost prosíme o trpělivost. Postupně budeme pavilon zpřístupňovat, ale klid pro zabydlování nového obyvatele je pro nás prioritou,“ uvedl inspektor chovu Matěj Vrúbel.

Čtěte také

Lva indického chová v Evropě 38 institucí, celkem jde o 116 jedinců. Chov takto ohroženého zvířete je koordinován na evropské úrovni pomocí chovného programu. V posledních letech se ale rodilo jen málo mláďat, navíc jich řada nepřežila. Koordinátorka, která vede program, vydává doporučení pro přesuny zvířat, spojování a podobně.

Na její doporučení se proto pětiletý ostravský samec přesunul k sedmileté lvici do Krakova. V Ostravě byl samec od roku 2021, ale jeho spojení se starší lvicí se nedařilo, protože byla vůči mladému samci dominantní a není ani pravděpodobné, že by samice mohla zabřeznout.

K ostravské samici naopak z Krakova přicestoval jedenáctiletý samec, který by měl být dostatečně dominantní a zkušený, a samici tak může být sociálním partnerem.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související