V Palkovicích rozšiřují školku. Staví se tam nové domy a přibývají mladé rodiny

13. říjen 2023 11:34

V některých obcích na Frýdecko-Místecku musí navyšovat kapacitu mateřských škol. V Palkovicích ještě před dvěma lety měli čtyři třídy. Letos otevřeli šestou a příští rok musí vytvořit další místa. Mladých rodin přibývá a ne vždycky se dostane na všechny.

„Já jsem se tady vdala, manžel tady má dům po babičce. Starší dcerku jsme do školky dostali v pohodě, ta mladší už se teď nedostala, takže s ní musím zůstat doma,“ říká paní Barbora, která před palkovickou školkou stojí s kamarádkou Adélou. „Taky jsem se přistěhovala. Dcera do školky v pohodě a malý má ještě čas,“ dodává.

Adéla už snad bude mít větší štěstí. Kapacitu školek tady navyšují průběžně už několik let. „Tato třída byla otevřena minulý školní rok a tento školní rok je nově otevřena spodní třída v prvním patře,“ ukazuje nově otevřené prostory učitelka Karin Cigošová. Dříve tady bývalo zdravotní středisko.

Obec si nechala zpracovat demografickou studii před devíti lety. Vyšlo z ní, že počet dětí bude růst dlouhodobě. „Navyšovat kapacitu jsme začali loni a další větší navýšení plánujeme na příští rok, kdy by vlastně finální kapacita školky měla dosáhnout 150 dětí,“ dodává místostarosta Palkovic David Kula (nez.) s tím, že letos je ve školce 128 dětí.

Na jaře začne rekonstrukce dvou starších oddělení školky z 90. let. Otevřou se na podzim příštího roku.

Školku rozšiřuje i Frýdlant nad Ostravicí  v části Malenovice. Další třídy přistavují také v Lučině u Žermanické přehrady.

Spustit audio