V rámci Týdne sociálních služeb se prezentuje přes 200 organizací. Výrazně méně než loni

7. říjen 2020 07:50

Poskytovatelé sociálních služeb připravují ve svých zařízeních v celém Česku program. Probíhá totiž už dvanáctý ročník takzvaného Týdne sociálních služeb. Například v Kopřivnici se k němu připojily prakticky všechny tamní sociální organizace.

Šárka Flodrová z Armády Spásy v Kopřivnici se společně s kolegyněmi připravuje na den otevřených dveří. Ten pořádají v rámci Týdne sociálních služeb. „Můžeme návštěvníky provést po kancelářích, dostanou letáčky, doví se o našich službách,“ říká Šárka Flodrová.

Společně s tím připravuje kopřivnická Armáda spásy také program v Nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež Kamarád. „Při příležitosti dne otevřených dveří si návštěvníci mohou zahrát stolní fotbálek, podívat se do prostor služby, popovídat si s pracovníkem služby o této práci. Uvidí, co všechno tady mohou děti ve svém volném čase dělat,“ dodává Flodrová.

Armáda spásy ale není jediná, která se k Týdnu sociálních služeb v Kopřivnici připojila. Den otevřených dveří přichystalo na čtvrtek třeba i nedaleké nízkoprahové denní centrum Racek.

„Naše zařízení funguje 11 let a den otevřených dveří děláme každoročně. Většinou to vypadá tak, že lidé přijdou, ptají se, my je provedeme po zařízení a odpovídáme na otázky,“ vysvětluje vedoucí centra Milan Raška.

Specifický rok

K letošnímu ročníku Týdne sociálních služeb se připojilo v celé republice asi 220 organizací. Podle mluvčí asociace poskytovatelů sociálních služeb Petry Cibulkové, je to výrazně méně, než loňský rok.

„Tento rok je specifický tím, že do fungování služeb zasáhl koronavirus. Očekáváme, že v dalších letech se budou zapojovat mnohem více než v tomto roce,“ věří Cibulková.

V celé republice působí asi 2000 poskytovatelů sociálních služeb. Vybraná zařízení můžou lidé po domluvě navštívit až do neděle.

autor: Tomáš Pika
Spustit audio