V revíru jim chyběl rybník. A tak si myslivci ve Václavovicích zřídili Kamenec

7. duben 2016
Česko – země neznámá

Malá vodní nádrž lemovaná štěrkovými chodníčky. Uprostřed ostrov s vodníkem a kolem dokola dřevěné ptačí budky. Tak to vypadá u rybníka Kamence ve Václavovicích na Frýdecko-Místecku. Vybudovat zde rybník byl nápad místních myslivců. A protože se o něj i vzorně starají, je Kamenec rybníkem jako z pohádky.

Ze starých map ještě z doby josefínské myslivci zjistili, že jakýsi rybník býval uprostřed lesa na rozhraní Václavovic a Kaňovic, pod místní částí Kamenec. A tak byla jejich volba ohledně místa i jména rybníku jasná. Začal se budovat na podzim roku 2005. Při výkopových pracích narazili na staleté bahno po původním rybníku. Zima toho roku byla dlouhá, a tak se práce protáhly až do jara 2006.

Rybník Kamenec byl vybudován v povodí potoka Dolní Datyňky, dříve nazývané také Venclůvka. Vodní plocha má rozlohu 0,4 hektary a v každém ročním období se v ní zhlížejí okolní vysoké stromy. Sypaná zemní hráz má délku 135 metrů a průměrnou výšku 2 metry. Kolem celého rybníku vede štěrková cesta, která prozrazuje, že myslivci při budování mysleli nejen na zvířata, ale i na lidi.

Rybník hlídá vodník Kamínek

Středový ostrůvek osázený vrbami obývá dřevěný vodník Kamínek. V přístřešku na břehu rybníka se můžete dočíst, jaké jsou jeho zvyky, třeba že rád hraje v místní hospodě mariáš. Povídání o něm vymyslel myslivec Ivan Hoch, z jehož popudu celé toto krásné místo vzniklo. Pokud se k rybníku tiše přiblížíte a chvíli setrváte v klidu, můžete pozorovat kachny s mláďaty, vynořující se ryby nebo pětici stálých obyvatelek rybníka – husy divoké. Pokud budete mít štěstí, zahlédnete i užovku a vzácně i bobra.

Jaro na Kamenci je plné mláďat

Nově má Kamenec také malého kamaráda – rybníček Kameníček. Ten myslivci vybudovali teprve nedávno. Doufají, že pokud by se opakovala loňská sucha, zachrání Kameníček novou populaci žab. I když prý předvídavost těchto skákajících tvorů je téměř nulová. Potkají-li na své cestě za Kameníčkem nějakou větší louži, klidně svá vajíčka nasadí tam. Bez ohledu na to, že louže brzy vyschne.

Rybník Kamenec je volně přístupný. Na lesní cestu je ale zákaz vjezdu motorových vozidel. Na kole či pěšky je to od hlavní silnice z Václavovic asi 10 minut. Myslivci jen prosí, abyste usměrnili své volně pobíhající psy a rozverné děti. Pak se totiž můžete naplno kochat překrásnou přírodní scenérií a přirozeným chováním zvířecích obyvatel.

Spustit audio