V rybníku Pod hradem v Bohušově zůstává v platnosti zákaz koupání

12. srpen 2022 10:20

V rybníku Pod hradem v Bohušově na Bruntálsku zůstává v platnosti zákaz koupání, který hygienici vyhlásili koncem července. Důvodem je masivní výskyt sinic. Nárůst množství sinic hygienici zaznamenali také ve vodě Vrbického jezera v Bohumíně na Karvinsku, kde je voda nevhodná ke koupání.

„Navíc je v tomto jezeře nutno upozornit i na riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou. Sinice v množství, které mohou vyvolat zdravotní potíže po koupání u vnímavých jedinců, byly zjištěny také ve vodě nádrží Olešná na Frýdeckomístecku a Čerťák v Novém Jičíně. Zde doporučujeme těmto rizikovým skupinám zkrátit dobu pobytu ve vodě a po koupání se osprchovat nejlépe pitnou vodou,“ uvedla ředitelka krajských hygieniků Zuzana Babišová.

Dodala, že v průběhu tohoto týdne lidé nahlásili další případy svědivé vyrážky po koupání také ve vodní nádrži Baška. „Následným šetřením zaměstnanci hygieny bylo zjištěno, že toto onemocnění se týká asi deseti osob. S ohledem na tuto skutečnost je nutné hodnotit vodu jako nevhodnou ke koupání,“ podotkla Babišová.

Riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou nelze vyloučit také v nádrži Brušperk, zde však v souvislosti s koupáním nebylo hlášeno v této sezóně doposud žádné onemocnění. Zhoršená mikrobiologická kvalita, která může být příčinou střevních a žaludečních potíží, byla zjištěna také v nádrži Údolí mladých na Novojičínsku.

„Začátkem týdne zajistil další kontrolu kvality vody v jezeře provozovatel areálu štěrkovny Hlučín. Kvalita vody po mikrobiologické i biologické stránce je vyhovující, avšak ani v této nádrži nelze vyloučit riziko onemocnění cerkáriovou dermatitidou, neboť v této sezóně byly hlášeny dva případy onemocnění v souvislosti s koupáním v jezeře,“ řekla Babišová.

Aktuální informace o kvalitě vody ke koupání ve volné přírodě jsou k dispozici na webových stránkách www.khsova.cz. Na všech sledovaných koupacích místech jsou rovněž informační tabule, na kterých lze najít všeobecné informace o jednotlivých nádržích včetně hodnocení kvality vody.

zdroj: ČTK
Spustit audio